Klimaat &
duurzaamheid
-
Met de Europese Green Deal en de klimaatwet maken we van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld. We nemen de leiding in de strijd tegen klimaatverandering en gaan tegen 2030 voor een uitstootvermindering van minimaal 55%.
-
We laten niemand achter. Het heeft geen zin om ambitieus klimaatbeleid op te leggen als we er niet voor zorgen dat iedereen mee kan. Daarom gaan klimaatbeleid en sociaal beleid voor ons hand in hand. We investeren in een sociaal klimaatfonds dat er voor moet zorgen dat iedereen de omslag naar een klimaatneutrale samenleving mee kan maken.
-
We moeten weg van fossiele brandstoffen. We investeren massaal in hernieuwbare en duurzame energie. Maar de goedkoopste energie is diegene die je niet gebruikt. Daarom zetten we ook in op energiebesparing en renovatie. Zo laten we de energiefactuur dalen en dragen we ons steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering.
Wat is er aan de hand met de Europese ontbossingswet?
Vandaag stemt het Europees Parlement opnieuw over de Europese ontbossingswetgeving? Wat is er aan de hand?
Hoe we het Europees klimaatbeleid kunnen laten werken voor iedereen.
Wie de afgelopen weken aandachtig de verkiezingsshows en debatten gevolgd heeft, zal het wel opgevallen zijn dat er amper wordt gesproken over klimaatbeleid. Dat staat in schril contrast met de campagne vijf jaar geleden, toen duizenden jongeren in heel Europa klimaat hoog op de agenda zetten met de klimaatmarsen.
Waarom de boer en het klimaat beter worden van een ander landbouwmodel
Niemand kon ernaast kijken de afgelopen maanden: de boerenprotesten. Tractors in het stadscentrum, afgesloten snelwegen.
Europa wil consumenten 'recht op reparatie' geven
Gooi niet zomaar weg wat nog te repareren valt. Dat is het centrale idee achter het Europese ‘recht op reparatie’. In de toekomst moet het voor consumenten makkelijker worden om apparaten ook na de garantieperiode te laten reparen.
Europees Parlement en Raad vinden akkoord over de natuurherstelwet
Dit is een belangrijke eerste stap om de biodiversiteitscrisis in Europa aan te pakken en ons te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Europees Parlement wil waterkwaliteit in steden aanzienlijk verbeteren
Het wetsvoorstel wil de verantwoordelijkheid voor de lozing van afvalwater verschuiven van de waterbeheerders naar de bedrijven die het afvalwater vervuilen.
Tien mythes over de natuurherstelwet ontkracht
Er wordt veel gezegd over de natuurherstelwet. Maar wat is juist en wat is fake news?
Europees Parlement zet licht op groen voor nieuwe regels rond batterijen: properder, duurzamer en meer recyclage
Om batterijen in de toekomst duurzamer te maken, recyclage en reparatie te bevorderen en zuiniger om te springen met kritieke grondstoffen, zet het Europees Parlement vandaag het licht op groen voor een nieuwe verordening rond batterijen en afgedankte batterijen.
Europees Parlement wil consumenten beter informeren over levensduur en duurzaamheid van producten
Het Europees Parlement wil de praktijk van ‘vroegtijdige veroudering’ van producten stoppen. Tijdens een stemming heeft het Parlement haar positie bepaald over een pakket aan maatregelen die de positie van consumenten moet versterken in de duurzame transitie.
Wat Demir niet vertelt over het Vlaamse en Europese klimaatbeleid
Door de illusie te wekken dat de Europese klimaatdoelstellingen haalbaar noch betaalbaar zijn, doet Vlaams minister Zuhal Demir exact wat ze haar coalitiepartners in het stikstofdossier verwijt.
Europees recht op reparatie moet consumenten helpen om toestellen vaker te laten herstellen
Gooi niet zomaar weg wat nog te repareren valt.
Duurzame industrie heeft een toekomst in Europa
Hoe zorgen we ervoor dat de duurzame technologie die de Europese Unie nodig heeft voor de Europese Green Deal en de transitie naar een klimaatneutraal Europa ook in Europa geproduceerd wordt?
Duurzaam industrieplan van de Europese Commissie mist ambitie en actie
De Europese Commissie heeft vandaag de krachtlijnen goedgekeurd van een plan dat duurzame bedrijven en groene technologie in Europa een duw in de rug moet geven.
Strengere regels voor afvaltransport ook belangrijk voor Antwerpse haven
Om de recyclage van afval in de Europese Unie te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat ons afval ook buiten de Europese Unie op een correcte en verantwoordelijke manier wordt verwerkt, stemt het Europees Parlement vandaag over nieuwe regels voor afvaltransport.
Europees Parlement pleit voor gecoördineerde uitstap uit het Energy Charter Treaty
Het Energy Charter Treaty voldoet niet aan de klimaatambities van de Europese Unie. Ook niet na de poging om het verdrag aan te passen. De Europese Commissie moet nu werk maken van een gecoördineerde uitstap uit het internationaal energieverdrag.
Gas en nucleaire energie zijn niet duurzaam: waarom ik morgen tegen de taxonomie stem
Morgen stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie omtrent de Europese taxonomie voor de financiëring van duurzame activiteiten.
Brede meerderheid in Europees Parlement voor aanscherpen van klimaatambitie in Fit For 55-pakket
Het Europees Parlement heeft zonet haar positie voor drie cruciale dossiers uit het Fit For 55 pakket goedgekeurd.
Fit for 55? Wat staat er morgen op het spel in het Europees Parlement.
Morgen buigt het Europees Parlement zich in een stemming over acht van de dertien voorstellen van het Fit For 55-pakket.
Versterken van klimaatmaatregelen is beste manier om afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen
Vandaag lanceerde de Europese Commissie een herziening van haar RepowerEU-plan om de afhankelijkheid van Russisch gas tegen eind dit jaar met tweederde te verminderen.
Investeringen in gas en nucleaire energie labelen als ‘groen’ is een historische vergissing
Dat de Europese Commissie ook investeringen in gas en nucleaire energie mee opneemt als een ‘groene’ investering is een historische vergissing.