Duurzaam industrieplan van de Europese Commissie mist ambitie en actie
De Europese Commissie heeft vandaag de krachtlijnen goedgekeurd van een plan dat duurzame bedrijven en groene technologie in Europa een duw in de rug moet geven. Het plan moet een antwoord bieden op de Amerikaanse Inflation Reduction Act en de oversubsidiëring van bedrijven door China. ‘Het is goed dat de Commissie in gang schiet,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Maar dit plan mist een heldere uitwerking en concrete actie.”
Met ongelijke wapens is het moeilijk strijden. De open handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China maakt het voor Europese bedrijven erg moeilijk om te concurreren. Met het Industrieel Plan voor de Green Deal doet de Europese Commissie een poging om dat gelijk speelveld te herstellen. Dat betekent meer financiële steun voor bedrijven die investeren in een koolstofneutrale economie, extra flexibiliteit in de staatssteunregels voor nieuwe technologieën en snellere vergunningsprocedures.
Gebrek aan investeringen
Tegen de zomer zal de Commissie een voorstel voor een Europees soevereiniteitsfonds op tafel leggen. Maar dat fonds zal voornamelijk bestaan uit een hervedeling van reeds bestaande Europese middelen. “Dit soort plan is typerend voor de aanpak van deze Europese Commissie,” zegt Van Brempt. “Er wordt wat geschoven met bestaande fondsen, bestaande maatregelen krijgen een rebranding en het geheel krijgt het label van de Green Deal opgeplakt. Zo’n aanpak schiet ruim tekort.”
“Wat ontbreekt is een duidelijke strategie en een helder plan van aanpak. We missen een écht Europees investeringsfonds met nieuwe financiële middelen voor koolstofneutrale technologie en duurzame bedrijven. De Europese Unie moet eigen inkomsten, op basis van rechtvaardige belastingen, kunnen aanwenden om die nieuwe strategische duurzame industrie te ondersteunen.”
Race naar grondstoffen
Ook internationale handel speelt daarbij een belangrijke rol. Men wel nu snel vooruitgang boeken in de onderhandelingen voor nieuwe vrijhandelsakkoorden, bijvoorbeeld met Chili, Mexico, Australië, India en Indonesië, om onze afhankelijkheid van derde landen voor kritische grondstoffen af te bouwen.
“Duurzaam industriebeleid en internationale handel gaan hand in hand,” zegt Van Brempt. “Maar dan moet die Green Deal ook vertaald worden naar het internationaal handelsbeleid. De afgelopen jaren hebben we hard op tafel geklopt om internationale handel ook te koppelen aan bindende en afdwingbare afspraken rond klimaat, arbeidsrechten en mensenrechten. Dat is een lat waar we nu niet onderdoor mogen gaan.”