Het Europees minimumloon geeft wie werkt de garantie op een eerlijk loon
Wie werkt, heeft recht op een goed en degelijk loon. Het lijkt haast een evidentie, maar jammer genoeg is het dat vandaag niet. Zelfs niet in een welvarend land als België. Daarom ijveren we al lang voor de invoering van een Europees minimumloon. Om ervoor te zorgen dat wie werkt, aan het einde van de maand niet moet worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen en beschermd is tegen armoede. Met de goedkeuring van de richtlijn rond Europese minimumlonen verankeren we dat principe in de Europese regels.
Een gemiddelde Vlaming verdient netto zo’n 1933 euro per maand. Maar heel wat werknemers moeten het met een pak minder doen. Bovendien laat de impact van de torenhoge inflatie en de energiecrisis zich veel harder voelen voor wie werkt aan een minimumloon. Om ervoor te zorgen dat wie werkt de zekerheid heeft dat daar een degelijk en menswaardig loon tegenover staat, was de invoering van een Europees minimumloon één van de speerpunten bij onze campagne voor de Europese verkiezingen van 2019. Die belofte maken we vandaag waar.
Na lange onderhandelingen bereikten het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie in juni een akkoord over de richtlijn voor Europese minimumlonen. Die richtlijn steunt op twee grote pijlers. Eerst en vooral worden de voorwaarden bepaald waaraan de minimumlonen in de Europese lidstaten moeten voldoen. Europese lidstaten moeten nagaan of hun minimumloon toereikend is en de koopkracht van mensen die werken aan het minimumloon voldoende wordt beschermd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van twee internationale normen. Het minimumloon zou minimaal 50% van het gemiddelde brutoloon en 60% van het mediaan brutoloon moeten bedragen in het land waarin je werkt. Vandaag is dat in 17 landen, waaronder in ons land, niet het geval. In België bedraagt het minimumloon 39,7% van het gemiddelde brutoloon en 46,6 procent van het mediaan brutoloon.
Voor de allerlaagste lonen in ons land betekent dat een stijging van 10,89 euro per uur naar 12 euro per uur of omgerekend zo’n 2000 euro per maand. Federaal minister voor Werk, Yves Dermagne (PS), gaf na het bereiken van het akkoord over het Europees Minimumloon aan dat hij ook in België de richtlijn in praktijk wil omzetten.
Daarnaast worden lidstaten verplicht het recht op collectieve onderhandelingen te beschermen en moeten werknemers die aan collectieve onderhandelingen willen deelnemen beschermd worden tegen discriminatie. Ook de rol van vakbonden wordt met dit akkoord beschermd. Als het dekkingspercentage voor collectieve onderhandelingen in een lidstaat lager is dan 80%, moet een verplicht nationaal actieplan worden opgesteld om het aantal werknemers dat door collectieve overeenkomsten wordt beschermd geleidelijk te vergroten.
Het Europees minimumloon is een belangrijke duw in de rug voor meer dan 24 miljoen Europese werknemers in 18 lidstaten. Maar het allerbelangrijkste is dat we voor eens en voor altijd het recht op een eerlijk loon voor wie werkt verankeren in de hele Europese Unie.