Europese Commissie lanceert voorstel om platformwerkers als werknemer te erkennen
Vandaag lanceert de Europese Commissie een voorstel om de arbeidsvoorwaarden van platformwerkers in de hele Europese Unie te verbeteren. “Dit voorstel zal een enorme stap voorwaarts zijn voor miljoenen platformwerkers in de hele Unie,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). “Naar schatting 4,1 miljoen platformwerkers krijgen de nodige erkenning als werknemer en krijgen op die manier ook toegang tot de sociale bescherming waar ze recht op hebben.”
Het is zo handig: met één klik op onze smartphone kunnen we eten of een ritje met een Uber bestellen. Maar achter die apps schuilt vaak het schrijnende verhaal van platformwerkers vandaag. “Door werknemers verkeerdelijk te classificeren als ‘zelfstandigen’ ontzeggen platformbedrijven als Uber en Deliveroo platformwerkers de toegang tot de nodige sociale bescherming. De winst gaat naar de bedrijven en de risico’s worden afgeschoven naar de platformwerkers,” zegt Van Brempt. “Ze werken vaak aan te lage lonen, bij ziekte of een ongeval draaien ze zelf op voor de kosten, ze krijgen geen toegang tot betaald verlof en werken vaak in onfatsoenlijke omstandigheden.”
Om die reden riep het Europees Parlement de Commissie eerder dit jaar op om werk te maken van een voorstel dat de erkenning van platformwerkers in de hele Europese Unie zou stroomlijnen. In haar voorstel nam het Parlement ook de omkering van de bewijslast op. “Platformwerkers worden op die manier automatisch erkend als werknemers, tenzij het platformbedrijf kan aantonen dat de mensen waarmee ze werken écht werken als zelfstandigen.”
De Europese Commissie lijkt dat voorstel nu te volgen. “Dat is goed nieuws, zowel voor de werknemers van platformen als Deliveroo en Uber, als voor zelfstandige platformwerkers,” zegt Van Brempt. “Wie als werknemer wordt geclassificeerd krijgt toegang tot alle toepasselijke rechten op het gebied van loon, sociale bescherming en bescherming van de gezondheid en veiligheid, vakbondsvorming en collectieve onderhandelingen. Wie geclassificeerd wordt als zelfstandige krijgt meer vrijheid en flexibiliteit ten opzichte van de platformen waarop ze hun diensten aanbieden.”
De afgelopen maanden hebben platformbedrijven hard gelobbyd om dit voorstel in de kiem te smoren. “Vanuit het Parlement zullen we er op toezien dat dit voorstel van de Europese Commissie niet wordt afgezwakt,” zegt Van Brempt. “Technologische vooruitgang is een goede zaak. Maar dat moet zich ook vertalen in sociale vooruitgang voor iedereen.”