‘Bring the Bills down’-campagne: Een stevige sociale bescherming tegen armoede door de energiecrisis
Niemand zou moeten kiezen tussen het kopen van voedsel of het verwarmen van hun woning. Maar de huidige energiecrisis en bijhorende torenhoge rekeningen maken het leven voor vele gezinnen onmogelijk duur. De Europese Commissie en de lidstaten blijven aarzelen om concrete en doeltreffende maatregelen door te voeren om de energiefactuur naar beneden te krijgen. Daarom lanceren we in het Europees Parlement de campagne 'Bring the Bills Down' met voorstellen om de Europese burgers te ondersteunen en te beschermen tegen armoede.
Met deze campagne pleiten we voor een gedegen sociale bescherming voor iedereen die het nodig heeft. We versterken de weddes met degelijke minimumlonen en werken aan een eerlijk minimuminkomen om mensen te behoeden voor armoede. Daarnaast stellen we voor om het EU Jobs Fund en de herverzekering voor tijdelijke werkloosheid permanent maken.
Niemand zou moeten kiezen tussen het kopen van voedsel of het verwarmen van hun woning. Deze campagne focust op het ondersteunen van de Europese burgers en hen beschermen tegen armoede.
Om deze maatregelen te betalen, en zo onze sociale vangnetten te kunnen versterken, heeft de EU meer financiële en fiscale slagkracht nodig. We vragen daarom in deze moeilijke tijden solidariteit van iedereen. Niemand mag zich verrijken door deze crisis. Multinationals die uitzonderlijke winsten boekten moeten hun duit in het zakje doen om de rekeningen voor gezinnen en bedrijven betaalbaar te houden. Dat kan via een belasting op overwinst en de doorvoering van de minimumbelasting van 15% voor multinationals, die momenteel enkel door Hongarije wordt tegengehouden.
De tijd dringt. We blijven aandringen op een snelle, efficiënte en concrete aanpak van deze crisis.
Tenslotte moeten ook de energieprijzen zelf aangepakt worden. De Europese Commissie komt met een aantal nieuwe voorstellen, maar ze blijven te beperkt, te vaag en het duurt te lang. We weten wat nodig is: een prijsplafond op gas, een ontkoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs en een echte gezamenlijke aankoop van energie, terwijl we volop investeren in een duurzaam energielandschap.
De tijd dringt. We blijven dan ook aandringen bij de Europese Commissie en de Raad om zo snel mogelijk werk te maken van een efficiënte en concrete aanpak van deze crisis.