Snelheid en daadkracht zijn belangrijk in Europese reactie op Trump

Trump’s illegale tarievenoorlog kent alleen maar verliezers. Hij zit recht in de zakken van de mensen. Het is nu onze eerste opdracht om mensen en bedrijven in Europa te beschermen tegen deze absurde politiek.

Kathleen Van Brempt
Europees Parlementslid Vooruit

Met zijn illegale tarievenpolitiek ontketent Donald Trump een ongeziene wereldwijde handelsoorlog. “Ongezien en shockerend”, zegt Van Brempt. “Trump zit recht in de zakken van de mensen. Maar hij heeft geen enkele reden om ermee op te houden zolang het tot resultaten leidt. Het succes van de Europese strategie hangt af van snelheid en daadkracht.”

Een basistarief van 10% voor zowat alle landen ter wereld. Een tarief van 20% voor alle importen uit de Europese Unie. 25% voor de import van wagens. En tarieven die in totaal zullen oplopen tot 54% voor importen uit China. “Niemand wint bij een handelsoorlog”, zegt Van Brempt. “Trump zit recht in de zakken van de mensen. Met zijn tarievenpolitiek wakkert hij inflatie aan, doet hij bedrijven pijn en raakt hij de globale economie. Hij duwt de prijzen omhoog en de koopkracht en concurrentiekracht omlaag. We gaan dit allemaal voelen.”

Slimme maatregelen

“Onze eerste opdracht is om Europese gezinnen en bedrijven te beschermen”, zegt Van Brempt. Volgens haar kan dat niet met een halfslachtige aanpak. “Zolang zijn tarievenpolitiek iets oplevert, is er voor Trump geen enkele reden om ermee op te houden. De afgelopen weken is geprobeerd om te onderhandelen en de Amerikanen verschillende deals aan te bieden. Maar dat werkt niet.”

Niemand wint bij een globale handelsoorlog. Europa moet verstandig te werk gaan om een verdere escalatie van dit conflict te vermijden.

Vergelding is niet de beste strategie. “We kunnen uiteraard vergeldende tarieven opleggen, maar dat is op dit moment niet de beste keuze. Dat zou alleen leiden tot verdere escalatie en bovendien doen we daarmee ook onszelf pijn”, zegt Van Brempt. “Het is goed dat de reeds bestaande tegenmaatregelen, naar aanleiding van de eerdere tarieven op staal en aluminium, binnenkort in voege treden. Maar in reactie op de nieuwe tarieven moet Europa kiezen voor een andere aanpak.”

Bazooka

Van Brempt pleit ervoor om het Europese anti-dwanginstrument in gebruik te nemen. “Als we Trump duidelijk willen maken dat het ons menens is, moeten we zelf het grof geschut durven bovenhalen. Niet om het meteen te gebruiken, maar wel om de brede waaier aan mogelijke tegenmaatregelen op tafel te leggen en op een gelijke manier aan de onderhandelingstafel te komen.”

Trump zit recht in de zakken van de mensen. Onze eerste taak is nu om mensen en bedrijven in Europa te beschermen tegen de impact van zijn illegale tarievenoorlog.

Het anti-dwanginstrument geeft de Europese Unie een brede waaier aan mogelijkheden voor tegenmaatregelen. Van beperkingen opleggen aan export en import, maatregelen gericht tegen het Amerikaanse handelsoverschot in diensten, toegang tot overheidsopdrachten voor Amerikaanse bedrijven en intellectuele eigendomsrechten. “Daardoor komen bedrijven en sectoren in het vizier die normaal gezien ontsnappen aan dergelijke handelsconflicten”, zegt Van Brempt. “Een bijkomend voordeel is dat de maatregelen van dat anti-dwanginstrument het veel moeilijker maken om kosten door te rekenen aan Europese bedrijven of consumenten. Ze doen vooral de Verenigde Staten pijn, maar de weerslag op Europese bedrijven is een pak kleiner dan bij tarieven.”

Samenwerken

De eerste stap van het inroepen van dat instrument is de aankondiging van een onderzoek naar de dwang die de Verenigde Staten uitoefenen met hun tarievenpolitiek. “Dat geeft ons meer dan genoeg tijd om de onderhandelingen met de Verenigde Staten aan te gaan”, zegt Van Brempt. “Maar het versterkt wel onze positie aan de onderhandelingstafel. Daarom is het van belang dat de Commissie actie onderneemt.”

Daarnaast moet er vooral met de andere getroffen landen worden samengewerkt. “De gevolgen van die tarieven komen niet alleen uit de Verenigde Staten. De Europese Unie moet nu proactief bekijken hoe ze – in samenwerking met andere getroffen landen wereldwijd – de impact van die tarievenoorlog kan opvangen”, zegt Van Brempt. “Bijvoorbeeld door afspraken te maken over de globale overproductie van staal met China of door de handelsrelaties met landen in Zuid-Oost-Azië of Zuid-Amerika te versterken. Trump dreigt de globale economie te doen ontsporen, het zal een gezamenlijke inspanning vergen om internationale handel terug op de rails te krijgen.” Van Brempt reist volgende week in dat kader met een delegatie van de internationale handelscommissie af naar Indonesië voor gesprekken over het versterken van de wederzijdse handelsrelaties en de impact van Trump’s beleid.

Eigen beleid

Maar Europa moet ook naar zichzelf kijken. “We kunnen zelf héél veel doen om gezinnen en bedrijven te beschermen en de impact te verzachten”, zegt Van Brempt. “Betaalbare energie, een sterkere interne markt, een eigen markt creëren voor producten die we in Europa produceren,... Stuk voor stuk initiatieven die de koopkracht van gezinnen en de concurrentiekracht beschermen. Het wordt hoog tijd dat de Commissie stopt met de aankondigingspolitiek en kiest voor snelheid en actie. Concrete initiatieven en voorstellen laten te lang op zich wachten. We hebben nieuw beleid nodig. De Commissie wilt vertrekken vanuit eigen sterkte. Tijd om die belofte waar te maken.”

Trump dreigt de globale economie te doen ontsporen. Het zal een gezamenlijke inspanning vragen om de internationale handel terug op de rails te krijgen. Daar kan Europa het voortouw nemen.




Volgende
Volgende

Europese Commissie moet grof geschut bovenhalen tegen Trump’s handelsoorlog