Voorzitterschap Frankrijk komt op een belangrijk moment voor Europa
Tijdens haar plenaire zitting in Straatsburg heeft het Europees Parlement op woensdag gediscussieerd over het programma van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie. “Het Franse voorzitterschap komt op een belangrijk moment,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Zowel op vlak van klimaat, gezondheid, economie, als sociale zaken liggen er heel wat gewichtige dossiers op tafel. De ambitie ligt hoog. Aan Frankrijk om die ambitie om te zetten in resultaat.”
Een eerste uitdaging zijn de onderhandelingen over het zogenaamde Fit For 55-pakket, een ambitieus pakket aan klimaatmaatregelen dat de Europese Unie op weg moet zetten om tegen 2030 minimaal 55 procent uitstoot te reduceren. “Het is de eerste stap richting klimaatneutraliteit in 2050. Dit mag geen valse start worden,” zegt Van Brempt. Het gaat om zestien cruciale dossiers, van de uitbreiding van het emissiehandelssysteem en het oprichten van een koolstofgrenstaks tot de nieuwe directieven rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. “Het beloven erg moeilijke onderhandelingen te worden.” Volgens Van Brempt is het belangrijk dat het voorstel van de Commissie niet wordt afgezwakt. “Integendeel. We kunnen uiteraard discussiëren over de uitwerking, maar dit pakket zet een duidelijke doelstelling en die moeten we halen.”
Daar hangt ook een cruciale sociale dimensie aan vast. “Er zijn de lopende onderhandelingen over de invoering van het Europees minimumloon, de regels rond loontransparantie, het statuut van platformwerkers en de invulling van het sociaal klimaatfonds,” zegt Van Brempt. “Ook die dossiers vormen een belangrijke prioriteit voor onze fractie.”
Een tweede vraagstuk, waar ook het Frans voorzitterschap mee zal worden geconfronteerd, is de evaluatie van de aanpak van de COVID-19 pandemie. Niet enkel komt er een bijzondere commissie in het Europees Parlement die alle elementen van de Europese aanpak van COVID-19 moet gaan evalueren, er zijn ook nog de onderhandelingen over het pandemieverdrag in de schoot van de Wereldgezondheidsorganisatie en de aanpak van de vaccinongelijkheid in ontwikkelingslanden. “Het Europees Parlement heeft reeds verschillende keren gepleit voor een tijdelijke opheffing van de patenten voor COVID-19 vaccins en medisch materiaal, maar tot op de dag van vandaag blijven de Europese Commissie en de Europese Raad toondoof voor die oproep. We rekenen op het Frans voorzitterschap om dat debat opnieuw op tafel te leggen.”
De invoering van een zorgplichtwet voor bedrijven en een ban op producten uit kinder- en dwangarbeid blijft een absolute prioriteit voor ons.
Bovendien is er de steeds verdergaande confrontatie tussen de Europese Unie en lidstaten als Polen en Hongarije over de rechtsstaat, de democratie en de grondrechten van Europese burgers. “We kunnen niet toestaan dat sommige lidstaten de gemeenschappelijke waarden waarop de Unie werd gebouwd met de voeten treden,” zegt Van Brempt. “We verwachten ook dat de Europese Raad op die lijn blijft staan en verdere stappen zet in de lopende Artikel 7-procedures tegen Polen en Hongarije. Ook het rechtstaatmechanisme, dat de Europese middelen koppelt aan respect voor de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten, moet worden ingevoerd.”
Tot slot verwijst Van Brempt naar de spanningen in Oekraïne en Wit-Rusland, de handelsrelaties met China en de aanpak van migratiestromen. “De Europese Unie is geen eiland. In ons buitenlands beleid is er heel wat werk aan de winkel. Dat Frankrijk een nieuwe poging wilt wagen om het Europees asiel- en migratiepact uit te bouwen, is in elk geval bemoedigend.” En ook op vlak van internationale handel toont Frankrijk de nodige ambitie. “Zo wil Frankrijk absoluut werk maken van verschillende handelsbeschermingsinstrumenten die de Europese economie weerbaarder moeten maken tegen de oneerlijke handelspraktijken van China. Een goede zaak, al blijft voor ons de invoering van een zorgplichtwet voor bedrijven en een ban op producten uit kinder- en dwangarbeid prioritair.”
Het Franse voorzitterschap komt dus op een belangrijk moment. “Macron gaf vandaag een mooie pro-Europese speech en presenteert een ambitieus programma voor het Franse voorzitterschap. Hij krijgt daarin de steun van het Europees Parlement. Nu is het aan hem om de Europese Raad te overtuigen en die beloftes ook om te zetten in daden.”