5 sterke vrouwen wiens oorlogsverhaal moét verteld worden
Vandaag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, sprak de Duitse eeuwlinge Margot Friedländer het Europees Parlement toe. Als overlevende van de Holocaust bracht ze een moedige getuigenis over haar leven in de kampen. Friedländer bracht ook een boodschap van verzoening boven polarisering en wees op het belang van een open en vrije samenleving.
Nooit vergeten. Daar draait de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust om. Daarom moeten we de verhalen van de vele slachtoffers, verzetshelden en burgers die hun leven waagden om anderen te beschermen blijven vertellen. Het waren mensen die bleven geloven in de democratie en de mensenrechten. Hieronder vertel ik het oorlogsverhaal van vijf zulke sterke Europese vrouwen. Omdat we hun verhaal nooit mogen vergeten.
Simone Veil (Frankrijk, 1927-2017)
Ze komt terecht bij het Franse ministerie van Justitie waar ze tot 1964 aan de rechten van vrouwen in de gevangenis timmert. Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog reist ze zelfs af naar het land om te rapporteren over folteringen van de politie in Algerijnse gevangenissen. Dat activisme behoudt ze ook wanneer ze onder president Jacques Chirac de eerste vrouwelijke minister van Gezondheid wordt. In de nasleep van mei 1968 duwt ze in die functie een wetsvoorstel voor wettelijk toegestane abortus erdoor: liever gecontroleerd en legaal, dan onveilig en illegaal, is het idee.
Ze groeit uit tot een feministisch icoon én ze wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement, die is blijven strijden tegen antisemitisme, voor pluralisme en voor verdere Europese toenadering. Ze lijkt zowat de pionier van alles: van vrouwenrechten, van Europa, van vechten voor democratie, en ze leeft verder in de ettelijke inspirerende uitspraken die ze tijdens haar leven deed, reflecterend over de oorlog. Om maar een prachtig voorbeeld te geven:
Renia Kukielka (Polen, 1935-…)
Malka Zimetbaum (Polen en België, 1918-1944)
In 1942, wanneer ze 24 jaar oud is, volgt haar eigen deportatie naar Auschwitz-Birkenau. Ze krijgt het nummer 999 opgespeld. Kort na haar deportatie worden ook haar ouders opgepakt, gedeporteerd en meteen naar de gaskamers gebracht. Mala daarentegen wordt geselecteerd om in het kamp aan het werk te gaan als koerier en vertaler – ze spreekt maar liefst vijf talen. Ze zet haar verzet verder en redt velen van de gaskamers. Naar het einde van de oorlog toe ontsnapt ze uit het kamp, maar na enkele weken wordt ze opgepakt en veroordeeld tot executie. Die wordt extra hard in de kijker gezet door de SS, als een waarschuwing die toekomstige vluchtpogingen moet indijken. Zelf overleefde Mala de oorlog niet, maar ze redde met stille overtuiging heel wat mensenlevens. Vandaag is ze vereeuwigd in een gigantische muurschildering op een appartementsgebouw in de Montensstraat in Borgerhout.
Regine Beer (België en Nederland, 1920-2014)
Het zijn enkele van de krachtdadige woorden die de toen 87-jarige Regine Beer in een interview bij Knack in 2007 uitsprak. Ze wint later de Prijs van het Vrijzinnig Humanisme en de Prijs voor de Democratie.
Sara Ginaite (Litouwen, 1924-2018)
Sara kan ontsnappen en richt mee de militaire groep “Death to the Fascist Occupiers” op. Ze helpen anderen uit het getto te ontsnappen en werken actief mee aan de bevrijding ervan. Na de oorlog vervolledigt Sara haar studies met glans. Ze wordt professor in Political Economics aan de universiteit van Vilnius. Later verhuist ze naar Canada en geeft ze les aan York University. Als gerenommeerd auteur en academica blijft ze haar levensverhaal delen in gastlezingen in Canada, Europa en Israël over de Tweede Wereldoorlog. Haar verhaal is nooit uitgestorven.
Het waren allen vrouwen die ondanks een klimaat van toenemende haat bleven geloven in de vrijheid van denken en zich inzetten voor een betere wereld. Ze bleven kansen tot verzet zien, zelfs in de meest donkere dagen. Hun verhalen houden ons een spiegel voor en doen beseffen waar grenzen liggen.
Laat dat grote verlies van miljoenen mensen in de Holocaust een kompas naar de kern van onze waarden blijven bieden. Ver van haat, discriminatie en racisme. Naar dialoog, democratie en mensenrechten. Daar waakt de Europese Unie over, als instituut dat de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog diep in haar DNA meedraagt. Europa is onze sterkste waakhond. Want hoe stroef en moeilijk onderhandelingen soms ook lopen, we blijven praten, luisteren en samenwerken. We blijven vertrekken vanuit een streven naar vrede. Dát is de inspirerende erfenis van het leed dat aan deze mensen is aangedaan.
Nooit meer.
#HolocaustMemorialDay #HMD2022