Polen, Hongarije en Estland blokkeren invoering minimumbelasting van 15 procent voor multinationals

Tijdens de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën hebben drie landen bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde invoering van een minimaal belastingtarief van 15% voor bedrijven. “Het minimaal belastingtarief is een belangrijk instrument in de strijd tegen steeds verder gaande belastingconcurrentie en voor rechtvaardige belastingen,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Met dit verzet zetten Polen, Hongarije en Estland het imago van de Europese Unie op de helling.” 

In oktober 2021 sloten de 38 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een akkoord over een belangrijke hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat akkoord bestond uit twee belangrijke pijlers. Eén daarvan was de invoering van een minimaal belastingtarief van 15% voor bedrijven. “Een cruciale hervorming die de aanpak van belastingparadijzen moet versterken en ervoor moet zorgen dat multinationals wereldwijd, inclusief de big tech, een eerlijk aandeel bijdragen,” zegt Van Brempt. De Europese Commissie kwam in December 2021 met een Europees wetsvoorstel dat de krijtlijnen van dat akkoord ook moest omzetten in Europese wetgeving. “De ambitie was om tegen maart van dit jaar een akkoord te bereiken in de Europese Raad, zodat het minimumtarief tegen eind dit jaar, zoals afgesproken, zou kunnen worden ingevoerd. Door nu bezwaar te maken, zetten deze drie landen die volledige timing op de helling.” 

De ministers van Financiën van Polen, Hongarije en Estland zeggen zelf te twijfelen aan het politieke draagvlak van Joe Biden om de maatregel ook in de Verenigde Staten door het congres te laten goedkeuren. “Maar dat kan geen argument zijn,” zegt Van Brempt. “Je kan niet eerst akkoord gaan met een voorstel in de OESO en vervolgens, wanneer dat voorstel onder dezelfde voorwaarden in een richtlijn wordt omgezet, zeggen dat je niet langer akkoord bent en de vooropgestelde timing niet langer wilt respecteren. We hebben een multilateraal akkoord goedgekeurd. Aan de Europese Unie om die afspraken ook te honoreren.”  

Dit voorval doet wederom vragen rijzen over de vereiste unanimiteit binnen de Europese Raad wanneer het gaat over fiscaal beleid. “Dat sommige landen de strijd tegen belastingontwijking en belastingparadijzen met één simpele stem kunnen blokkeren, houdt de hele Europese Unie tegen om te werken aan eerlijke belastingen. Eigenlijk is dat onaanvaardbaar.”


Vorige
Vorige

Voorzitterschap Frankrijk komt op een belangrijk moment voor Europa

Volgende
Volgende

Roberta Metsola is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement