Roberta Metsola is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement
Het Europees Parlement heeft vandaag Roberta Metsola verkozen als haar nieuwe voorzitter. De 43-jarige Metsola kreeg de steun van de christendemocratische, sociaaldemocratische en liberale fracties en wordt zo de derde vrouwelijke voorzitter van het Parlement. Het akkoord tussen de drie fracties legt ook de politieke prioriteiten voor de komende twee en half jaar vast. “Het versterken van de Europese waarden, de mensenrechten en de democratie, de transitie naar een klimaatneutraal Europa en een sterke sociale rechten vormen de kern van de visie van het parlement op de toekomst,” zegt Europees Parlement Kathleen Van Brempt. Er komt ook een bijzondere commissie die de aanpak van de COVID-19 pandemie moet gaan evalueren.
De steun van de sociaaldemocratische fractie (S&D) voor Metsola is geen blanco cheque. “Onze fractie is erg kritisch over haar standpunten rond seksuele en reproductieve rechten voor vrouwen. We verwachten van Metsola dat ze die als voorzitter opzij zet en zich voluit schaart achter de visie van een meerderheid van het Parlement,” zegt Van Brempt. “Hetzelfde geldt voor de discussie over het groei- en stabiliteitspact. Een terugkeer naar het strikte besparingsbeleid dat na de financiële en economische crisis van 2007 werd ingevoerd is voor onze fractie onbespreekbaar.”
Het akkoord over het voorzitterschap van het Europees Parlement legt ook de inhoudelijke prioriteiten van het parlement voor de komende twee en een half jaar vast. “Het was het Europees Parlement dat onder leiding van haar vorige voorzitter, David Sassoli, gevochten heeft voor een rechtsstaatmechanisme, dat Europese middelen voor de lidstaten koppelt aan het respect voor de grondrechten van de Europese burger, de democratie en de rechtsstaat. Voor ons is het essentieel dat het parlement die strijd verderzet.”
Ook de transitie naar een klimaatneutraal Europa en het versterken van de Europese sociale pijler maken deel uit van de prioriteiten. “Met de Europese klimaatwet en het Fit For 55-pakket hebben we een eerste belangrijke stap gezet, maar er is nog heel wat werk aan de winkel om de transitie naar een klimaatneutraal Europa tot een goed einde te brengen. Het is het Parlement dat het voortouw moet nemen om ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid vooruit te duwen,” zegt Van Brempt. “Die duurzame transitie hangt ook samen met een stevig sociaal kader. Het Europees minimumloon en de strijd tegen kinderarmoede zijn daarvan twee belangrijke onderdelen.”
Bijzonder commissie over de aanpak van COVID-19
Ook de evaluatie van de COVID-19 pandemie komt op de Europese agenda. “Er komt een bijzondere commissie die de Europese aanpak van de pandemie moet evalueren,” zegt Van Brempt. De Europese sociaaldemcraten waren al lang vragende partij om zo’n commissie op poten te zetten. “Dit is zeker niet de laatste gezondheidscrisis waar we mee zullen worden geconfronteerd. Als we de Europese Unie weerbaarder willen maken tegen toekomstige pandemieën, moeten we ten gronde evalueren wat er goed ging en wat er fout liep tijdens COVID-19.”
Volgens Van Brempt zal de bijzondere Commissie niet enkel de interne aanpak van deze gezondheidscrisis moeten bekijken. “Uiteraard is het essentieel om te kijken hoe we de Europese aanpak kunnen verbeteren,” zegt Van Brempt. “Minstens even belangrijk wordt de rol die de Europese Unie op mondiaal vlak opneemt in de aanpak van dergelijke crisissen. De rol van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie, het aanpakken van de vaccinongelijkheid in ontwikkelingslanden, , het opheffen van de patenten om de toegang tot vaccins en medicijnen te verbeteren en het stroomlijnen van de productie en verdeling van vaccins en ander medisch materiaal zijn daarbij van cruciaal belang.”