Europese Commissie wil rechten LGBTI in heel Europa beschermen
Liefde is liefde. Altijd. Overal. Voor iedereen. In heel Europa. Met de lancering van de allereerste LGBTIQ-strategie wil de Europese Commissie de rechten van LGBTQ+ personen in heel Europa versterken. “Een historisch moment en een belangrijk signaal,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “We zijn het jaar 2020. Discriminatie tegen LGBTQ+ personen heeft geen plaats in de Europese Unie.”
Hoewel steeds meer Europeanen voorstander zijn van gelijke rechten voor LGBTQ+ personen, staan de rechten van deze LGBTQ+ personen in sommige delen van de Europese Unie steeds meer onder druk. Conservatieve autocratische regimes, zoals in Hongarije en Polen, zijn de afgelopen jaren een ideologische oorlog gestart tegen de rechten van holebi’s en transgenders. Eerder deze week nog introduceerde de regering Orban een wetgeving om adoptie voor holebi’s in Hongarije te verbieden en ook in Polen blijven nog steeds zogenaamde LGBTI-vrije zones bestaan. Maar ook bij ons en in onze buurlanden stijgt het aantal gevallen van homofoob en anti-LGBTQ+ geweld.
Met de lancering van de LGBTIQ Strategie wil de Europese Commissie een dam vormen tegen deze aanval op de rechten van LGBTQ+ personen in de hele Europese Unie. Zo wil de Commissie streng toekijken op de naleving van de richtlijnen die discriminatie op basis van seksualiteit of gender verbieden (nl. de Europese anti-discriminatierichtlijn, het gender equality framework en de Employment Equality Directive). Ze roept de Europese lidstaten ook op om de Gelijke Behandelingsrichtlijn, een voorstel dat reeds dateert uit 2008, aan te nemen om een bredere bescherming tegen discriminatie op basis van geaardheid of gender te voorzien.
Naast de Europese wetgeving die vandaag racisme en xenofobie reeds verbiedt, wil de Commissie ook haatmisdrijven, discriminatie en online haatboodschappen tegen LGBTQ+ personen toevoegen aan de Europese lijst van verboden misdrijven. Er worden middelen vrijgemaakt voor projecten en organisaties die zich inzetten om (online) haatmisdrijven tegen holebi’s en transgenders te voorkomen en te bestrijden.
Bovendien wil de Commissie regenboogfamilies pan-Europees erkennen. Vandaag is het niet zo dat partnerschappen, huwelijken of LGBTQ+ ouders automatisch worden erkend in de andere Europese lidstaten. Daar komt binnenkort verandering in. Zoals Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen zei tijdens haar State of the Union: “Als je ouder bent in één lidstaat, ben je ouder in de hele Europese Unie.”