Dit akkoord over het gemeenschappelijk landbouwbeleid brengt niet de nodige omslag naar duurzame en kleinschalige landbouw

Vandaag stemt het Europees Parlement over de uitkomst van de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie. “Wij zullen het compromis dat werd bereikt met de Europese Raad en de Europese Commissie niet steunen,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Wat vandaag voorligt, is onvoldoende om onze eigen klimaatdoelstellingen te halen.” 

De onderhandelingen over het nieuwe kader voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid namen drie jaar in beslag. “De hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is en blijft een bijzonder moeilijk dossier,” zegt Van Brempt. “Maar ondanks de vele pogingen van de onderhandelaars van het Europees Parlement om de doelstellingen van Green Deal, de Europese klimaatwet en de biodiversiteitsstrategie mee te vertalen in de hervorming van het GLB, moeten we vandaag vaststellen dat het resultaat onvoldoende is. Wij zullen dan ook tegen dit bereikte akkoord stemmen.”

Het kan niet de bedoeling zijn dat we aan alle sectoren vragen om belangrijke inspanningen te leveren om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, maar de landbouwsector de vrijheid geven om achter te blijven.

Volgens Van Brempt is deze hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een verderzetting van het beleid uit het verleden. “Het huidige voorstel – waarover werd onderhandeld – dateert nog uit de periode van de vorige Europese Commissie. Maar ondertussen heeft de Europese Unie met de Green Deal, de Europese klimaatwet en het Fit For 55-pakket haar klimaatambities grondig bijgespijkerd. Het kan niet de bedoeling zijn dat we aan alle sectoren vragen om belangrijke inspanningen te leveren om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, maar de landbouwsector de vrijheid geven om achter te blijven.”

“Een van de problemen is de ondersteuning van grootschalige en intensieve landbouw en het gebrek aan aandacht voor duurzame boeren,” zegt Van Brempt. “Het ‘cash for cow’ principe blijft gelden: hoe meer of hoe groter, hoe meer subsidies je krijgt. Tientallen miljoenen landbouwsubsidies zullen blijven vloeien naar mega-landbouwbedrijven. We moeten in ons landbouwbeleid een omslag voorzien naar kleinschalige en duurzame landbouw. Dat is één van de doelstellingen van de Farm-to-Fork-strategie. Zolang de subsidies ongeremd blijven vloeien naar grote intensieve landbouwbedrijven, zullen we die omslag niet kunnen realiseren.” 

Sociale doorbraak

Er staat in het akkoord wel een belangrijke hervorming op de sociale dimensie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Volgens het nieuwe principe worden subsidies afhankelijk gemaakt van de naleving van geldende arbeidsrechten en -voorwaarden. Landbouwbedrijven die hun (tijdelijke) werknemers uitbuiten kunnen geen beroep doen op Europese middelen. “Dat is een belangrijke stap vooruit en ik hoop dat we dat principe ook in andere delen van het Europese beleid kunnen verankeren,” zegt Van Brempt. “Maar het blijft onvoldoende om het licht op groen te zetten voor deze hervorming.” Van Brempt wijst er bovendien op dat ook de onderhandelaars van haar fractie die dat sociale mechanisme in de tekst hebben gekregen, tegen het overkoepelende GLB zullen stemmen.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid blijft een dossier waar niemand graag de vingers aan verbrandt. “Eigenlijk had de Europese Commissie vorig jaar al het toenmalige voorstel moeten intrekken en een nieuw voorstel moeten lanceren dat in lijn lag met de doelstellingen van de Green Deal en de klimaatwet,” zegt Van Brempt. “Het is bijzonder jammer dat ze dat niet heeft gedaan. We zullen op heel wat andere vlakken bijkomende inspanningen moeten leveren als we willen dat ook de landbouwsector haar steentje bijdraagt aan een uitstootreductie van minimaal 55% tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050.”

Vorige
Vorige

Investeringen in gas en nucleaire energie labelen als ‘groen’ is een historische vergissing

Volgende
Volgende

Europees Parlement zet licht op groen voor Europese klimaatwet