Tegenmaatregelen nemen om de Europese staalindustrie te beschermen
Trump's aankondiging van importtarieven van 25% voor staal en aluminium is dubbel slecht nieuws voor de Europese metaalindustrie, die vandaag al zwaar onder druk staat. Het gaat over een strategische sector met bijzonder veel jobs in de Europese Unie. De Europese Commissie moet nu écht vaart maken met de nodige maatregelen om Europese staalbedrijven te beschermen en hun concurrentiekracht te stutten.
Er moeten nu tegenmaatregelen genomen worden. In 2018 kwamen er - in reactie op gelijksoortige maatregelen – al tarieven voor Amerikaanse producten. Het ging toen om maatregelen tegen een totale waarde van 2.8 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Onder President Biden sloten de Verenigde Staten en de Europese Unie een akkoord om de wederzijdse maatregelen op te schorten. De schorsing van Europese tarieven zou eind maart van dit jaar aflopen. Het staat buiten kijf dat, gelet op de Amerikaanse herinvoering van tarieven, ook de herinvoering van de Europese tarieven nu onmiddellijk moeten worden overwogen.
De vrees bestaat dat door de Amerikaanse tarieven nog meer Chinees staal op onze markt zal worden gedumpt. De Europese Unie heeft al maatregelen die ons moeten beschermen tegen de wereldwijde overproductie en de massale invoer uit China. Afgelopen zomer werden die maatregelen verlengd tot juli 2026. De Europese Commissie en de nationale autoriteiten moeten de daarin geldende quota's en tarieven strikter toepassen dan vandaag het geval is en kort op de bal spelen om de instrumenten te herzien indien nodig.
Maar de Europese reactie moet breder zijn dan enkel handelsbeschermende maatregelen. De hoge energieprijzen blijven een zware handicap voor de sector. Terwijl we steeds meer goedkope en propere energie zelf produceren, slaagt Europa er vandaag nog niet in om de prijs van de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven structureel te verlagen. Daar moet dringend werk van worden gemaakt. Tegelijk moet de Europese Commissie het gebruik van duurzaam geproduceerd staal in Europa versterken, bv. door een hervorming van regels rond openbare aanbestedingen. Wat voor zin heeft het om in Europa het schoonste en meest duurzame staal te produceren, als we windmolens en wagens volsteken met Chinees dumpstaal?