European Chip Act is belangrijke investering in duurzame en digitale toekomst

De Europese Commissie heeft vandaag haar langverwachte European Chips Act gepresenteerd. “Er zal geen duurzame of digitale transitie mogelijk zijn zonder chips,” zei Commissaris Margrethe Vestager. Met meer dan 40 miljard euro aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling, chipdesign en Europese productiefaciliteiten wil de Commissie het Europese marktaandeel in de globale markt van halfgeleiders verdubbelen tegen 2030. “Tijdens de COVID-19 pandemie hebben we gemerkt hoe kwetsbaar onze economie is als het aankomt op het aanleveren van halfgeleiders,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Met de European Chips Act versterken we onze toeleveringsketens, investeren we in de ontwikkeling van de meest geavanceerde chips en worden we ook een betere partner op het internationale toneel.” 

Chips of halfgeleiders zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Van onze wagens tot onze mobiele telefoons, van onze computers tot toepassingen op vlak van veiligheid en gezondheid. En terwijl de vraag naar halfgeleiders de afgelopen jaren exponentieel is toegenomen, heeft het tekort op de markt dramatische proporties aangenomen. “COVID-19 heeft dat probleem enkel vergroot. Ook hier bij ons moesten bedrijven hun productie stilleggen omdat er geen halfgeleiders konden worden geleverd,” zegt Van Brempt. “Bovendien zijn we als Europa erg afhankelijk van een handvol producenten in Azië en de Verenigde Staten. Dat de Europese Unie er vandaag voor kiest om te investeren in eigen productie en zo ook haar eigen toeleveringsketens versterkt, is een logische keuze.” 

Investeren in onderzoek en ontwikkeling is één van de belangrijke pijlers van de European Chips Act. “Vandaag al behoren Europese bedrijven en onderzoeksinstituten, zoals IMEC in Leuven, tot de wereldtop in het ontwikkelen van hoogtechnologische, nauwkeurige en energie-efficiënte halfgeleiders,” zegt Van Brempt. “Met meer dan 11 miljard aan fondsen wilt de Commissie die leidersrol versterken. Het is de absolute ambitie om, net zoals vandaag, de meest baanbrekende technologie voor halfgeleiders in de Europese Unie te ontwikkelen.” 

Maar de Commissie wilt dat die chips ook in de Europese Unie worden geproduceerd. “Het produceren van chips blijft een erg rigide markt, omwille van de hoge investeringskosten die er zijn om productiecapaciteit op poten te zetten,” zegt Van Brempt. “We moeten een brug slaan tussen bedrijven die hier in Europa willen investeren in het opzetten van test- en productiefaciliteiten, maar vandaag niet de middelen hebben om dat te doen.” De Commissie kijkt daarbij vooral naar wat het zelf omschrijft als first-of-a-kind-faciliteiten, ultramoderne fabrieken die de chips van de toekomst produceren. 

Bovendien wilt de Commissie ook toekomstige tekorten aanpakken door kritieke zwakke punten in de toeleveringsketens te gaan monitoren en mechanismes op te zetten om waar nodig in te grijpen. “Net zoals bij de aankoop van vaccins tijdens de pandemie, zou de Commissie als een soort van inkoopcentrale kunnen functioneren om acute tekorten voor crisisgevoelige producten weg te werken,” zegt Van Brempt. 

De Europese Chips Act is volgens Van Brempt niet alleen een belangrijk initiatief, maar ook broodnodig om de eigen doelstellingen rond duurzame en digitale transitie te verwezenlijken. “Dat we in Europa de chips van de toekomst gaan ontwikkelen en produceren, biedt enorme opportuniteiten voor onze digitale economie en de transitie naar een klimaatneutraal Europa.”

Vorige
Vorige

Met de zorgplicht worden bedrijven aansprakelijk voor mensenrechten en milieu

Volgende
Volgende

Strenge kritiek op gebrek aan transparantie over contacten tussen Europese Commissie en Pfizer-topman