Meer transparantie in de strijd tegen loondiscriminatie

Een vrouw in de Europese Unie verdient gemiddeld nog steeds 13% minder dan haar mannelijke collega’s. Vrouwen werken vaker deeltijds, nemen meer onbetaalde zorgtaken op en werken vaker in jobs met lagere lonen of minder doorgroeimogelijkheden. Maar ook loondiscriminatie is een deel van het probleem. Om die discriminatie aan te pakken zet het Europees Parlement, na een akkoord met de Europese lidstaten en de Europese Commissie, vandaag het licht op groen voor de loontransparantierichtlijn. “Meer transparantie over de verloning moet werknemers helpen om gelijk loon voor gelijk werk af te dwingen,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt.

Loondiscriminatie bestaat, maar blijft nog te vaak onzichtbaar. Dat maakt het ook moeilijker om deze discriminatie op de werkvloer ook echt aan te klagen of aan te pakken. Vaak pikken vrouwen in de wandelgangen op dat mannelijke collega’s met hetzelfde profiel en dezelfde job meer verdienen of extra bijkomende voordelen krijgen. Dat is voor alle duidelijkheid niet de fout van de mannelijke collega’s, maar wel het gevolg van loondiscriminatie of vooroordelen die nog steeds bestaan bij sommige werkgevers over vrouwelijke medewerkers. “Gemiddeld verdient een vrouw in Europa dertien procent minder. In sommige lidstaten is die kloof nog groter. 18 procent in Duitsland en Oostenrijk en meer dan 20 procent in landen als Litouwen en Estland,” zegt Van Brempt. “Die jarenlange kloof laat zich ook duidelijk voelen in de pensioenen die vrouwen verdienen. Gemiddeld ligt het pensioen van vrouwen 30% lager.”

“We blijven overtuigd van het principe: gelijk loon voor gelijk werk in de hele Europese Unie,” zegt Van Brempt. Om de loonkloof verder te dichten en loondiscriminatie aan te pakken lanceerde het Europees Parlement bij het begin van deze legislatuur een duidelijke oproep aan de Europese Commissie om werk te maken van een richtlijn rond loontransparantie. “Door werknemers meer openheid en duidelijkheid te geven over de verloning in het bedrijf waarvoor ze werken, geven we hen ook meer mogelijkheid om loondiscriminatie aan te kaarten.”

Met de nieuwe Europese regelgeving worden bedrijven verplicht om informatie vrij te geven die het voor werknemers makkelijker maakt om salarissen te vergelijken. “Bedrijven met 100 of meer werknemers moeten oplossingen zoeken als de loonkloof groter is dan 5 procent,” zegt Van Brempt. “De bewijslast ligt daarbij niet bij de werknemers, maar bij de werkgever. Als er een vermoeden is van loondiscriminatie zullen zij moeten aantonen dat dat niet het geval is.” Ook worden werkgevers niet langer vragen naar het vorig loon van een sollicitant en worden sociale partners sterker betrokken bij de implementatie van de wetgeving.

Er is nog een lange weg te bewandelen om van gelijk loon voor gelijk werk een realiteit te maken in de Europese Unie en vrouwen alle kansen te geven op de arbeidsmarkt. “Met deze loontransparantierichtlijn zetten we vandaag een belangrijke stap op die weg,” zegt Van Brempt. “Want iedereen moet het loon krijgen dat hij of zij verdienen.”

Vorige
Vorige

Europees Parlement wil af van onbetaalde stages

Volgende
Volgende

Europese Commissie moet werk maken van adequate minimuminkomens in de hele Europese Unie