Geef platformwerkers bescherming en sociale rechten die ze verdienen
“Geef platformwerkers in heel Europa de erkenning en sociale bescherming die ze verdienen.” Dat zeggen de Europese sociaaldemocraten naar aanleiding van de lancering van een publieke consultatie over platformwerk door de Europese Commissie. “Wij dringen er bij de Europese Commissie op aan dat platformwerkers worden erkend als werknemers,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt.
Het is zo gemakkelijk, met één klik op de knop kun je eten bij je thuis laten bezorgen, een auto met chauffeur regelen die je overal naartoe brengt of een schoonmaakster huren om je huis op te ruimen. “Maar de prijs die sommigen betalen voor dat gemak is erg groot,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Platformwerkers worden vaak gedwongen in een statuut van schijnzelfstandigheid en krijgen daardoor geen eerlijk loon, bouwen geen sociale rechten op en krijgen geen betaald verlof. Bovendien ontbreekt ook elke vorm van inkomenszekerheid.”
Bedrijven als Uber en Deliveroo hebben hier een volledig bedrijfsmodel op uitgebouwd. “Terwijl de winsten wel naar de bedrijven gaan, besteden hun bedrijfsrisico's uit aan de arbeiders,” zegt Van Brempt. “Bovendien worden gewone bedrijven, die hun werknemers wel een volledige sociale bescherming en een fatsoenlijk loon bieden, geconfronteerd met oneerlijke concurrentie van platforms die zich bezighouden met sociale dumping.”
In heel wat Europese lidstaten hebben platformwerkers en vakbonden rechtszaken aangespannen. “Met succes. Vorige week nog oordeelde de rechtbank in Nederland nog dat de Deliveroo-rijders werknemers zijn. We moeten platformwerkers vanaf het begin beschermen.”
“De digitale revolutie brengt veel voordelen met zich mee, zoals meer flexibiliteit en thuiswerken,” zegt Van Brempt. "Maar tegelijkertijd zet disruptieve innovatie de productie, werkstructuren, verkoop en klantrelaties op zijn kop. Om ervoor te zorgen dat technologische vooruitgang zich vertaalt in sociale vooruitgang voor iedereen, moeten we wetten aannemen om ervoor te zorgen dat platformmedewerkers dezelfde rechten hebben als elke andere medewerker en dat platforms dezelfde regels volgen als elk ander bedrijf.”
Van Brempt is tevreden dat de Europese Commissie zich nu engageert om tegen eind dit jaar te komen met een wetgeving die platformwerkers in de hele Unie moet beschermen. “Het is tijd om de rechten van werknemers in het digitale tijdperk te versterken. Als we niet ingrijpen om enkele van de meest kwetsbare mensen in de economie van vandaag te beschermen, riskeren we dat onzeker werk zich morgen naar andere sectoren verspreidt.”