Europees Parlement keurt resolutie over toekomstige relatie met UK goed
Hoe zal de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er gaan uitzien? Daarover keurde het Europees Parlement vandaag een resolutie goed met aanbevelingen voor het onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie. "We horen vanuit de regering van Boris Johnson heel vaak wat ze niet wilt," zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. "Maar veel duidelijkheid over hoe ze de toekomstige relatie met de Europese Unie dan wel zien, bestaat er niet."
Er bestaat binnen het parlement een brede consensus over de basis waarop die toekomstige relatie met het VK gestoeld moet zijn. "De Britten geven aan handel te willen drijven zonder belemmeringen, maar tegelijk willen ze de Europese regels rond concurrentie, arbeidsvoorwaarden of duurzame productie niet volgen. Dat kan uiteraard niet," zegt Van Brempt. "Het is niet de bedoeling dat er aan de andere kant van het Kanaal een belastingparadijs ontstaat met lagere arbeidsvoorwaarden en massale overheidssteun dat via vrije handel Europese bedrijven kapot concurreert."
In haar resolutie wijst het Europees Parlement duidelijk naar de noodzaak om een 'gelijk speelveld' te creëren. "Hoe minder de UK afwijkt van de Europese normen, hoe minder handelsbelemmeringen er in de toekomst zullen zijn." Het parlement geeft zo haar volledige steun aan de krijtlijnen die de Europese Commissie voor de onderhandelingen op tafel legde. "Europa is een duidelijke voorstander van een zo nauw mogelijke relatie met het VK," zegt Van Brempt. "Maar daarbij moeten de hoge normen en beschermingen van de EU worden gehandhaafd en moet eerlijke concurrentie worden gewaarborgd."
De onderhandelingen gaan trouwens over meer dan enkel de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. "De deal moet een zo geïntegreerd mogelijk werkstuk zijn, waarbij ook afspraken worden gemaakt over databescherming, visserij, duurzaamheid, veiligheid, etc."
Volgende week buigt de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich over het onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie. "Wij hopen dat ze deze verenigde aanpak steunen en Europa met één duidelijke stem aan de onderhandelingen kan starten."
Lees ook mijn opiniestuk 'Een "No Deal" is een groot probleem, maar de EU mag zich niet laten afschrikken door bluf uit Londen' dat eerder deze week verscheen op Knack.be.