Europese Commissie wil elke jongere de kans geven om in buitenland ervaring op te doen
In haar jaarlijkse State of the Union besteedde Commissievoorzitter von der Leyen bijzonder veel aandacht aan jongeren. Zo kondigde ze onder meer een initiatief aan dat jongeren over heel Europa de mogelijkheid moet geven een jaar ervaring op te doen in een andere Europese lidstaat. "Geheel terecht," vindt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. "Ook jongeren die niet verder studeren moeten de kans krijgen om een eerste werkervaring in het buitenland op te doen."
Al sinds 1987 kunnen jongeren die na het middelbaar verder studeren een studiejaar volgen in een andere Europese lidstaat via het Europese Erasmus-programma. "Jaarlijks trekken zo'n 6.000 Vlaamse studenten naar het buitenland," zegt Kathleen Van Brempt. "Dat is een bijzonder goede zaak. Jongeren leren een nieuwe taal kennen, ontmoeten studenten van over heel Europa en doen nieuwe kennis op. Een Erasmusjaar is een ervaring die je voor je leven meeneemt."
Maar jongeren die niet verder studeren hebben vandaag geen toegang tot het Erasmus-programma. "Nochtans zou ook een betaalde stage of eerste werkervaring in het buitenland een enorme verrijking kunnen zijn voor heel wat jongeren," zegt Van Brempt. "Bovendien krijgen ze de kans om hun kennis en technische skills te versterken, ook in functie van hun latere loopbaan hier bij ons."
Van Brempt is dan ook erg blij dat de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gisteren tijdens haar jaarlijkse State of the Union aankondigde dat er een initiatief komt dat zich specifiek richt op een eerste werkervaring voor jongeren die vandaag buiten het Erasmus-programma vallen. "Met ALMA, want zo zal het nieuwe programma gaan heten, geven we alle jongeren de kans om die ervaring op te doen," zegt Van Brempt. "Ik hoop dat de Commissie nu snel werk maakt van het opstarten van dat programma."