Eindelijk werk maken van het aanpakken van postbusbedrijven
De Europese Commissie komt nog dit jaar met een voorstel om postbusbedrijven en de daarbij horen belastingfraude aan te pakken. “Eindelijk,” reageert Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “Postbusbedrijven zijn eigenlijk al sinds 2011 verboden, maar in heel wat lidstaten knijpt men een oogje dicht. Hoog tijd om hier paal en perk aan te stellen.”
Het Europees Parlement vraagt al langer om striktere regels en strengere handhaving tegen postbusbedrijven. Dergelijke constructies worden vaak gebruikt door grote bedrijven of frauduleuze firma’s om belastingen te ontwijken of geld wit te wassen. “Vorige week nog bleek dat vaccinproducent Pfizer via een postbus in Nederland 2 miljard euro aan belastingen ontweek,” zegt Van Brempt. “En ook uit eerder onderzoek naar aanleiding van het Luxleaks-schandaal bleek hoe miljarden aan belastingen worden ontdoken via dergelijke postbusbedrijven.”
De Commissie komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om postbusbedrijven ook echt aan te pakken. Dat blijkt uit de strategie ‘Bedrijfsbelasting in de 21ste eeuw’ van de Europese Commissie. “Als het Parlement en de Commissie hun zin krijgen, dan worden bedrijven als Pfizer en Starbucks eindelijk verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het principe moet zijn: je betaalt belastingen op de plaats waar je je winst boekt of diensten levert, niet daar waar je het minst belastingen betaalt.”
Heldere regelgeving en meer transparantie zijn daarbij van groot belang. “En ook een minimumbelasting voor multinationals blijft een belangrijke eis. Dat ook Biden in de Verenigde Staten daar nu een opening voor maakt, is goed. Het dwingt Europese lidstaten in elk geval om kleur te bekennen,” zegt Van Brempt. “Al die maatregelen vormen belangrijke stappen naar een economie waar iedereen een eerlijke bijdrage levert. Ook multinationals en grote bedrijven.”