Europese Investeringsbank financiert Ford-fabriek in Turkije

Terwijl de Europese Commissie de ontslagen Ford-Genk werknemers wil helpen met middelen uit het Europees globaliseringsfonds, geeft de Europese Investeringsbank 100 miljoen euro aan de Turkse Fordfabriek Otosan II in Koçaeli. Deze dubbele houding van Europa vkan echt niet. Ik heb de Europese Commissie dan ook ondervraagd over het ‘sociale beleid van de Europese Investeringsbank’.

Europa kijkt werkloos toe hoe in ons land een Ford-fabriek moet sluiten, en ondertussen ondersteunt de Europese Investeringsbank - een instelling van de EU - de modernisering van een Fordfabriek in Turkije. Zo ondersteunt de EIB actief het sociale dumpingbeleid in de Unie. Dergelijke investeringen met Europese middelen kan je niet uitleggen aan de arbeiders van Ford Genk, maar nog veel minder aan die van de Britse Ford-fabriek in Southampton, waarvan een week geleden bekend werd dat ze moet sluiten. De productie van de Transit verhuist immers naar... Turkije.

De financieringsaanvraag van Ford dateert van oktober 2011 en betreft investeringen in de productie-eenheid die de Ford Transit moet maken. De totale investering zou 564 miljoen bedragen, waarvan de investeringsbank er 200 zou bijdragen. In juni van dit jaar werd een bedrag van 100 miljoen euro toegekend.