EU verleent broodnodige steun aan ex-Opelwerknemers

Goed nieuws uit Europa. De EU maakt 9,6 miljoen euro vrij voor de VDAB om ex-Opelwerknemers naar een nieuwe job te begeleiden. En dat werd hoog tijd. "De honger naar een nieuwe job is groot bij onze mensen", reageert een tevreden vakbondsman Rudi Kennes (ABVV) in De Morgen van vandaag. "Net als de honger naar opleidingen. Wetende dat de economie opnieuw aantrekt, moet deze steun de Opelwerknemers in staat stellen om een nieuwe job te vinden."

Op vraag van de Vlaamse regering heeft federaal minister van Werk Joëlle Milquet steun gevraagd aan het Europese globaliseringfonds voor de gedupeerde werknemers van Opel Antwerpen. Het globaliseringsfonds keert sinds 2007 financiële steun uit aan mensen die hun job verliezen als gevolg van de economische globalisering. De EU-steun moet de werknemers helpen bij het zoeken naar werk. Dat is een paar duizend euro per werknemer. "Dat lijkt veel geld, maar met een paar honderd euro lukt het alleszins niet", vertelt Carry De Middel (VDAB) aan De Morgen. "Er zijn bijvoorbeeld negen werknemers die zich willen klaarstomen voor de zorgsector. Iemand die verpleegkundige wil worden, heeft daar een paar jaar voor nodig. Dat kost tijd en geld."

Dit is een eerste positieve noot in een voor het overige triest verhaal. De sluiting van Opel Antwerpen en haar toeleveringsbedrijven was een zware klap voor Antwerpen, Vlaanderen en natuurlijk in de eerste plaats de talloze mensen die hun job kwijt waren. Volgens de Europese Commissie heeft de sluiting een aanzienlijke impact gehad op de regio: van oktober 2009 tot oktober 2010 is het aantal werkzoekenden in de arrondissementen Antwerpen, Dendermonde en Sint-Niklaas met respectievelijk 2,39 procent, 2,71 procent en 4,05 procent gestegen.