Belgische nominaties voor de Prijs van het Europees Burgerschap 2013 bekend

De Belgische jury, bestaande uit Ivo Belet, Bart Staes, Louis Michel en mezelf, heeft de Belgische laureaten voor de Prijs van het Europees Burgerschap 2013 aangewezen. Die prijs wordt sinds 2008 toegekend aan burgers of organisaties die zich verdienstelijk maken voor een beter begrip tussen Europese burgers van onderscheiden afkomst, voor de Europese integratie of het stimuleren van grensoverschreidende contacten binnen de Unie. 

Via Euregio is een samenwerking van 7 regionale televisiekanalen van de Euregio Maas-Rijn, TV Limburg - Hasselt (BE), TV Limburg - Roermond (NL), BRF - Eupen (BE), Télévesdre - Verviers (BE), RTC Liège, Center TV Aachen (DE), Center TV Köln (DE) . Sinds september 2012 werken zij samen aan een regionaal informatieprogramma voor de Euregio Maas Rijn, het grensgebied tussen België (de provincies Limburg en Luik), Nederlands Zuid Limburg en het Duitse grensgebied rondom Aken.
 
De Euregio Maas-Rijn telt 5 miljoen inwoners. Deze burgers leven en werken op 1 uur afstand van elkaar, maar kennen elkaar niet.  Via Euregio en de samenwerking van de regionale televisiekanalen willen daar iets aan doen. In het kader van de Euregionale samenwerking werd een platform gecreëerd voor uitzendingen op digitale en analoge televisie, waar de 7 televisiezenders producties uitwisselen via een server dat zich in Keulen bevindt.
 
De programma's worden ondertiteld in de taal van de regio waar het wordt uitgezonden. De onderwerpen hebben een euregionale dimensie hebben en handelen over de economie, de veiligheid, toerisme, sport, cultuur, evenementen en innovatie. Beelden en reportages worden uitgewisseld met het oog op het gezamenlijk gebruik van het materiaal in de toekomst. Er zal ook een euregionale website worden opgericht.
 
De tweede genomineerde is de Europese Vrouwenlobby. Deze organisatie, opgericht in 1990, verenigt meer dan 4000 Europese vrouwenorganisaties. De leden van de Europese Vrouwenlobby bestaat niet enkel uit organisaties uit de 27 lidstaten van de Europese Unie, maar ook 21 Europese associaties.  Deze Lobby is de belangrijkste coalitie van niet-gouvernementele organisaties in Europa en streeft naar de gelijkheid tussen man en vrouw en verdedigt de rechten van de vrouw. De missie van de Europese Vrouwenlobby? Gelijkheid tussen mannen en vrouwen bekomen, elke vorm van discriminatie tegen vrouwen stopzetten, het respect voor de grondrechten van vrouwen verzekeren, geweld tegen vrouwen beëindigen en de integratie van de gelijkheid van geslachten garanderen in alle beleidsdomeinen van de Europese Unie.
 
Nu is het de beurt aan de Europese jury, voorgezeten door Vice-President Anni Podimata (S&D; EL). Die zal dit jaar maximum 50 Europese laureaten selecteren in juni. De winnaars zullen een eremedaille ontvangen en zullen op een gezamenlijk evenement worden georganiseerd in Brussel in oktober.