Kloof tussen vrouwen en mannen wordt kleiner in België

België is een van de landen waarin het dichten van de kloof tussen vrouwen en mannen het meest succesvol gebeurt. Als voormalig minister van gelijkekansenbeleid verheugt het me ons land te zien opklimmen van de 33e naar de 14e plaats in de ‘Gender gap index’, de jaarlijkse rangschikking van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Bij het opstellen van de lijst gaat het WEF na in hoeverre er nog een ongelijkheid is tussen vrouwen en mannen op het vlak van economische participatie (salarissen en de toegang tot hoogwaardige werkgelegenheid), de toegang tot basis- en hoger onderwijs, de politieke macht (representatie in beslissingsstructuren) en qua gezondheid en levensverwachting.

België scoort vooral goed qua gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het onderwijs, op het vlak van gelijk loon voor hetzelfde werk en wat de politieke vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement en de ministeries betreft. Zo zou ons land er in geslaagd zijn om de kloof tussen vrouwen en mannen toch al voor 75,1% te dichten.

We mogen nu wel niet op onze lauweren rusten. Zo heeft IJsland, dat de lijst aanvoert, zijn genderkloof al voor 85 procent verkleind. Daarom blijf ik mij in het Europees parlement inzetten om een volledige gelijkheid tussen vrouwen en mannen te bekomen.

Saadia Zahidi, een van de coauteurs van het rapport, wijst naar de economische en politieke participatie van vrouwen als het belangrijkste domein waar België nog veel vooruitgang kan boeken. Over het merendeel van onze buurlanden is zij minder lovend. Nederland zakte van de 11e naar de 17e plaats, Duitsland moest één plaatsje toegeven en zakt naar nummer 13 en Frankrijk tuimelt van plaats 18 naar 46. Enkel Luxemburg volgt ons voorbeeld en stijgt van de 63e naar de 26e plaats.