Kinderopvang voor elke portemonnee

“Ieder kind heeft recht op een kwaliteitsvolle opvangplaats. Welk inkomen de ouders ook hebben.” Caroline Gennez en John Crombez maken werk van inkomensgerelateerde opvang voor alle kinderen tot drie jaar. En een lokaal aanspreekpunt moet de weg naar een goede opvangplaats vergemakkelijken.
Voor sp.a moet elke nieuwe bijkomende plaats inkomensgerelateerd zijn. Ze willen de aanbieders van bestaande niet-inkomensgerelateerde plaatsen stimuleren om inkomensgerelateerd te worden. Iets waar wij in de vorige Vlaamse regering al voor het eerst een extra 17,5 miljoen euro hadden voor uitgetrokken. Dat maakt kinderopvang toegankelijk voor alle ouders, ongeacht hun inkomen.

“Ouders moeten nu vaak dertien plaatsen aandoen voor ze een plaats vinden voor hun kind”, legt Crombez uit. Daarom willen Gennez en Crombez alle opvangplaatsen laten oplijsten door een Lokaal Bureau voor kinderopvang. “Ouders vinden op deze manier sneller hun weg naar een opvangplaats dat past in hun woon- en werktraject”, zeggen ze.

Gennez en Crombez streven ook naar een uniforme regelgeving over de kwaliteit van de opvang. “Wie de aanbieder is – een zelfstandige crèche, onthaalmoeder of een mini-crèche – is voor ons van geen belang. Wat we wel decretaal willen verankeren, is uniform kwaliteitssysteem voor de Vlaamse kinderopvang”, beklemtoont Gennez.

De volledige tekst met voorstellen vind je in onderstaande pdf-bijlage.Meer info over het thema gezinnen en kinderopvang vind je elders op mijn site.