Glazen plafond doorbreken, desnoods met de nodige dwang

Dat er in het jaar 2011 nog altijd zo’n groot verschil bestaat tussen het aantal vrouwen en het aantal mannen in topfuncties, is niet normaal. Dit aanpakken met behulp van quota gaat dus niet om zomaar enkele vrouwen in een zetel te plaatsen en ze daar mooi te laten wezen. Het gaat erom meer ruimte te maken voor bekwame vrouwen en hen te helpen hun rechtmatige plaats in te nemen. De cijfers liegen er niet om. Er is nog altijd een glazen plafond. Het is stilletjesaan tijd dat dit gebroken wordt, desnoods met de nodige dwang.

Toch willen de rechtse partijen Open VLD, N-VA en MR de verplichting van eenderde vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven – wat reeds goedgekeurd was sinds begin maart – nu door allerlei kunstgrepen verhinderen. Dit is onaanvaardbaar. Quota kunnen helpen om een evenwicht te vinden in de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de raden van bestuur, en pushen de samenleving om anders te leren denken.
In de woorden van Bruno Tuybens: "De rechts-conservatieven tonen hun ware VBO-agenda: grote multinationals zijn de samenleving geen verantwoording verschuldigd, doen met de mensen enkel wat hen goed uitkomt, blijven geen of nauwelijks belastingen betalen en willen nu ook geen vrouwen aan de top. Binnenkort zijn er de gouden parachutes en de torenhoge bonussen weer. Blijkbaar is rechts tegen rechtvaardigheid en gelijkheid. Conservatieven houden elke verandering tegen. Diversiteit is voor hen een grap. Voor ons niet. Voor ons is iedereen even belangrijk."