Europees parlement vraagt Commissie actie te ondernemen tegen homohaat

Met een eigen initiatiefrapport vraagt het Europees parlement aan de Europese Commissie om een actieplan tegen homofobie uit te werken. Een op twee holebi’s in de Unie voelt zich gediscrimineerd of werd al lastig gevallen. 

Het rapport komt er op het moment dat Human Rights Watch een schokkende video verspreidt van de manier waarop holebi’s in Rusland worden vernederd en mishandeld. Ik werd fysiek misselijk toen ik de beelden zag. Als politieke leiders de boodschap geven dat homoseksualiteit abnormaal is, stimuleren ze sluimerende gevoelens van homofobie bij de bevolking en dan wordt héél snel de grens bereikt van misselijkmakend geweld tegen holebi’s.
 

Het rapport van het Europees parlement is uiterst belangrijk, omdat het aantoont dat er in Europa een grote consensus bestaat om discriminatie op basis van seksuele geaardheid en seksuele identiteit te verwerpen. Dat is ook een sterk signaal binnen de Unie, omdat ook hier homohaat sluimert en af en toe opflakkert. 47 procent van de Europese holebi’s, transgenders en inter-seksuelen voelde zich het afgelopen jaar gediscrimineerd of werd lastig gevallen. Dat is anno 2014 een uiterst trieste balans.

Het rapport vraagt nu aan de Europese Commissie een Europees ac-tieplan uit te werken om homofobie en genderfobie te bestrijden. Europese wetgeving moet alle burgers beschermen tegen discriminatie, zoals het dat nu al doet voor discriminatie op basis van geslacht, beperkingen of etniciteit. Het rapport vraagt een stappenplan te ontwikkelen dat acties moet bevatten om iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, gelijke kansen te garanderen en gelijke rechten in onderwijs, gezondheid en tewerkstelling te bieden. 

Ik ben verbaasd dat een gelijke behandeling van holebi’s vandaag geen evidentie is. De voorbije weken werden pro-gressieve parlementsleden overspoeld met mails vol verzinsels en on-waarheden vanuit de conservatieve lobby. Zij roepen eigenlijk op om holebi’s, transgenders en interseksuelen te blijven discrimineren en stigmatiseren.

Het rapport veroordeelt discriminatie op basis van geaardheid of seksuele identiteit in landen over de hele wereld, maar voornamelijk in Afrika, India en Rusland, waar steeds meer repressieve wetgeving tegen LGBTI’s (lesbians, gays, bisexuals, transgenders and intersexuals) wordt uitgevaardigd. Wederzijds gewenst seksueel gedrag tussen personen van hetzelfde geslacht is in 78 landen nog steeds een misdrijf, waarop in 7 landen zelfs de doodstraf staat. De EU kan middels haar buitenlands beleid druk zetten op die landen - ik denk in het bijzonder aan Nigeria, Oeganda maar ook Rusland - om hun repressieve wetgeving in te trekken.

Het kan niet dat de EU goede relaties onderhoudt met deze landen en tegelijk haar ogen sluit voor manifeste vormen van discriminatie. Mensenrechten liggen aan de basis van de Europese waarden en die moeten we altijd en overal blijven verdedigen.

Onlangs tekende ik ook de zogenaamde ‘plechtige belofte’ van ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Daarmee beloof ik om alle initiatieven voor gelijke rechten van LGBTI’s te ondersteunen.