"Europese identiteit is niet iets statisch."

Bestaat er zoiets als een Europese identiteit? En hoe gaan wij om met de vele verschillen in Europa? De redactie van het Filosofisch Kwintet sprak met de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska. "We mogen niet de fout maken om de Europese identiteit als iets statisch te zien."

Gescinska laat haar licht schijnen op verschillende hete hangijzers in de Europese Unie. Brexit bijvoorbeeld. "Er wordt op het continent te lacherig gedaan, maar het verbaast me wel dat de situatie in de UK zo amateuristisch wordt aangepakt."

Over de Europese identiteit zegt ze: "Ik denk dat we een fout maken als we de Europese identiteit als iets statisch zien. Denk aan tolerantie en vrijheid van religie. Dit kan op veel manieren worden ingevuld. Elk land kan zijn eigen twist eraan geven. (...) Maar misschien zit hierin een mooie vergelijking met de Europese Unie. We delen de koepel en de grote waarden, maar elk land heeft zijn eigen identiteit en een eigen manier om die waarden te realiseren. Die eigenheid in verbondenheid moeten we ook behouden, anders heeft het Europese project gefaald."

Volgens Gescinska bestaat er wel zoiets als een Europese identiteit. "We zouden meer moeten beseffen dat onze nationale identiteit al per definitie Europees is. Een Nederlander is Europeaan. Een Pool is Europeaan. Dezelfde identiteit delen betekent niet dat we hetzelfde hoeven te zijn; wel dat we verbonden in onze verscheidenheid blijven."

Lees het volledige interview met Alicja Gescinska via https://www.human.nl/het-filosofisch-kwintet/inter...

Photo: ID/Photo Agency