EU-top Migratie: Wie oplossingen belooft, houdt elke oplossing tegen

De EU-top in Salzburg waar de regeringsleiders het nog maar eens over migratie zullen hebben, draait allicht uit op een sisser. “Het is hallucinant dat de lidstaten er niet in slagen om knopen door te hakken in een dossier waarin eigenlijk nagenoeg alle oplossingen op tafel liggen.

Het is nog verbazingwekkender dat iedereen weet hoe dat komt. Voor een aantal Europese leiders is het electoraal immers interessanter dat het migratieprobleem blijft aanslepen in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Het zijn trouwens net die populisten die het hardst roepen over migratie en hun bevolking beloven dat ze het probleem resoluut zullen oplossen, die elke oplossing tegen houden. Dat is het geval voor de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Salvini die beseft dat een hardvochtige houding tegenover vluchtelingen stemmen oplevert. Salvini kon zo de populariteit van zijn partij laten stijgen van 17 procent in maart, naar 30 procent in augustus. En dat terwijl in de feiten het aantal vluchtelingen dat over zee in Europa arriveert gedaald is naar het pre-crisisniveau. Italië noteerde zelfs een daling van de aankomsten met 85 procent sinds januari. Ook de Hongaarse president Orban misbruikt de migratieproblematiek om zijn positie veilig te stellen.

Al even opmerkelijk is dat de politieke leiders die elkaar vinden in hun anti-migratiestandpunten, totaal tegenstrijdige ‘oplossingen’ aanreiken. Salvini wil verlost raken van het grote aantal migranten op Italiaanse bodem en wil dus een solidair Europees spreidingsplan, terwijl zijn populistische evenknie Orban helemaal geen vluchtelingen wil opvangen en daarom een spreidingsplan resoluut afwijst. Met die radicaal tegenstrijdige ‘oplossingen' is het niet verbazingwekkend dat er geen echte Europese oplossing uit de bus kan komen. En de hele Europese bevolking is daar slachtoffer van.