Opening tentoonstelling 'Armoede door Kinderogen'

Op donderdag 27 februari had ik het genoegen om aan de Antwerpse Universiteit de derde editie van de tentoonstelling 'Armoede door kinderogen' te mogen openen. Het project kwam tot stand naar aanleiding van het Europese Jaar van armoede in 2010 en zet armoede bij kinderen in de kijker.  

De afgelopen jaren hebben de economische crisis en het rabiate besparingsbeleid van de Europese Commissie een zware impact gehad op heel wat gezinnen in armoede. Deze zomer nog was er het nieuws dat in Spanje scholen ook tijdens de vakantie open bleven om ervoor te zorgen dat elk kind op z'n minst één deftige maaltijd per dag voorgeschoteld kreeg. Ook in eigen land bleek dat steeds vaker kinderen naar school werden gestuurd zonder brooddoos. In Griekenland sloten heel wat scholen zelfs de deuren wegens het besparingsbeleid dat door de Trojka werd opgelegd. 

Dat de rekening van de crisis wordt gepresenteerd aan kinderen en jongeren, die daar bovendien voor de rest van hun leven mee zullen worden geconfronteerd, is onaanvaardbaar. 

Deze tentoonstelling, die ondertussen voor de derde keer haar deuren opent, mag daarom zeker en vast op mijn steun rekenen. Het is belangrijk dat we de problematiek van kinderarmoede duidelijk onder de aandacht brengen en hoog op de politieke agenda plaatsen.