Doelstellingen armoede nog veraf

De cijfers die Decenniumdoelen 2017 naar buiten brengt in hun jaarlijkse armoedebarometer vertellen niets nieuw, maar zijn juist daarom des te schokkender. Deze cijfers telkens opnieuw op een rijtje zien staan is onthutsend, maar het moet ons dringend doen nadenken over waar de beleidsmaatregelen de mist ingaan. Vooral de cijfers omtrent kinderen in armoede zijn adembenemend.
 
Het aantal kinderen dat in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin is de laatste tien jaar verdubbeld tot 8,3 procent.
De woning van 25,4 procent van de kinderen mist minstens één van de volgende zaken: bad/douche, toilet, centrale verwarming of stromend water.
18,3 procent van de jongens verlaat het middelbaar onderwijs zonder diploma. Bij meisjes is dit 10,9 procent. Op deze manier kan het onderwijs niet tot gelijke kansen leiden.
 
Alle goede doelen ten spijt – activering op de arbeidsmarkt op kop – hebben bijgevolg niet geleid tot de vooropgestelde daling in de armoedecijfers. 
 
Vanuit de gesprekken die ik voer met jongeren in armoede – onlangs nog op een reis naar Straatsburg waar ik de jongerengroepen Betonne Jeugd, Recht-Op en Jes op had uitgenodigd – komt dan ook vaak naar voren dat armoede zo complex is dat we ons beleid op verschillende fronten tegelijk moeten voeren. Onderwijs is uiteraard een belangrijk onderdeel hierin, maar dit kan niet genoeg zijn. Begeleid en ondersteund wonen, het Europees minimuminkomen, maar ook jongerenwerking die zich buiten de officiële paden kan uitbouwen zijn allemaal noodzakelijk. Dit laatste blijkt zeer duidelijk in het volgende citaat uit een artikel dat vandaag in De Standaard gepubliceerd werd. “Op school of bij een jeugdbeweging voelen deze jongeren zich niet thuis. Ze worden er gepest, of zijn beschaamd om over hun problemen te praten. Hier [bij Recht-Op] worden ze assertiever. We zijn onlangs zelfs op uitstap geweest naar het Europees Parlement in Straatsburg, waar de jongeren een eisenbundel hebben afgegeven”, zegt begeleidster bij Recht-Op, Lene Keersmaekers. Alleen als we dit soort initiatieven steunen, zullen jongeren in armoede zichzelf mee uit de vicieuze cirkel kunnen trekken die armoede is.