Binnenkort hebben we ook nood aan bank voor de armen

Delta Lloyd wil tienduizenden minder vermogende klanten afstoten. Een verwerpelijke vorm van bankieren die niet thuis hoort in onze economie, zegt Hans Bonte terecht. 

Het voornemen van Delta Lloyd past in het rijtje agressieve handelingen van banken, zoals het maximumbedrag voor klanten op leeftijd van ING en de beslissing van alle Belgische banken om buiten de Europese Unie geen gebruik meer te maken van Maestro. Één jaar na het historische reddingsplan waarbij de overheid 20 miljard euro belastingsgeld investeerde om de banken te redden, zijn die banken weer volop op zoek naar allerlei methodes om hun winst te maximaliseren. 

“Dit is schandalig, vooral voor de klanten van de bank die, dikwijls na decennialange trouw, nu worden buitengepest”, vindt Bonte. Als elke bank het voorbeeld van Delta Lloyd volgt en de lagere inkomensgroepen dumpt, dan zal er wellicht een bank voor de armen nodig zijn. Dit zal dan ongetwijfeld opnieuw naar de overheid worden doorgeschoven”, zegt het sp.a-kamerlid.