Aanpak armoede door kanker

Kanker maakt vaak arm. Marleen Temmerman en Ingrid Lieten hebben voorstellen om de financiële zorgen van kankerpatiënten te verlichten. “Financiële zorgen mogen het gemoed en het genezingsproces van de kankerpatiënt niet bezwaren.”

Een ongeluk komt vaak niet alleen. Kanker is een vreselijke ziekte die heel wat fysiek en psychisch leed veroorzaakt. Maar vaak krijgen mensen met kanker het ook financieel moeilijk. Je kan een tijd niet meer werken en valt daardoor op een uitkering. En vaak is het dan krabben om rond te komen om ook de hoge ziekenhuiskosten en medicatie te betalen. Heel wat mensen stellen een ziekenhuisopname uit omdat ze die niet kunnen betalen, of moeten zelfs hun huis verkopen. En daarbij gaat het niet alleen om mensen met een heel laag inkomen.

Gynaecoloog en sp.a-senator Marleen Temmerman werd drie jaar geleden zelf getroffen door stembandkanker. “In totaal werd ik 28 keer bestraald. Ik ben door een moeilijke periode gegaan, maar alles is goed afgelopen”, zegt Temmerman. “Als je ernstig ziek wordt, is het niet evident om te blijven werken. Je hebt door de behandeling vaak gewoon geen andere keuze. Ondanks onze sociale zekerheid en het systeem van de maximumfactuur, ondanks de hoge en laagdrempelige kwaliteit van onze gezondheidszorg, kan het gebeuren dat mensen in financiële problemen komen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer ze nog niet erkende medicijnen nodig hebben.”

Zelf pleit ze nogmaals voor het verruimen en liefst nog veralgemenen van de derdebetalersregeling zodat patiënten niet langer het honorarium van de arts moeten voorschieten. “Deze manier van prefinanciering door de patiënt kan zwaar doorwegen op het gezinsbudget. sp.a stelt voor om deze voorbetaling te schrappen. Dat maakt voor heel wat gezinnen al een groot verschil.”

Betere ondersteuning met hulp van de overheid
Ook voor minister van Armoede Ingrid Lieten is betaalbare gezondheidszorg essentieel. “We kunnen mensen die thuis zijn door kanker ook beter ondersteunen”, zegt ze. “Zo kan de overheid diensten als poetshulp en oppashulp aanbieden in functie van het inkomen.” Ze pleit ook voor het invoeren van een maximumfactuur in de thuiszorg.

“Maar ook ziekteverzekeringen zijn een probleem”, zegt John Crombez. “Private verzekeraars dekken vooral de kleinere risico’s op een betaalbare manier, een andere groep laten ze volledig in de kou staan. Dat willen we dringend aanpakken.”
De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) start een campagne om kankerpatiënten financieel beter te beschermen. De campagne "Kanker maakt arm" begint vandaag en loopt tot 14 september. Alle informatie over de actie vind je op www.kankermaaktarm.be