1 op 7 Belgen leeft in armoede

 Eén op zeven Belgen leeft in armoede. Daarmee blijft het armoedepercentage in ons land stabiel. Al blijft de groep mensen die het aan het eind van maand moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen steeds aangroeien. Dat blijkt uit het 'jaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2012' van het centrum Oases (Ongelijkheid, armoede, sociale uitsluiting en de stad) en de universiteit Antwerpen. 

Volgens professor Danielle Dierckx is deze groei te wijten aan het stijgende aantal faillissementen, en als gevolg daarvan het stijgende aantal werklozen. Ook de toenemende werkloosheid bij jongeren, vooral in centrumsteden als Antwerpen en Gent, is een tikkende tijdbom. 

De onderzoekers  richten zich nu toch tot de lokale overheden. Zij hebben veel verantwoordelijkheid maar ook veel mogelijkheden in handen, bijvoorbeeld om in te grijpen in de onderwijskosten.

Op donderdag 6 december presenteert het centrum Oases haar jaarboek tijdens het colloquium 'Lokaal begonnen, half gewonnen'. Meer informatie over het 'Jaarboek armoede en sociale uitsluiting 2012' en het colloquium vind je hier.