Antwerpse haven treedt strenger op in de strijd tegen illegaal afval

 Vanaf 1 januari 2012 zal de haven van Antwerpen de controle op de verscheping van tweedehandsvoertuigen en hun bijladingen verstrengen. De raad van bestuur van de Antwerpse haven keurde op 30 november een nieuw 'Reglement voor het behandelen van tweedehandsvoertuigen in de haven van Antwerpen' goed.

Met het nieuwe reglement wil de haven de strijd opvoeren tegen de illegale afvalhandel via de export van tweedehandsvoertuigen. De haven wil duidelijkheid scheppen over verboden bijladingen en zet ook acht nieuwe controleurs in om toe te zien op de naleving van het reglement. Oude auto-onderdelen, niet-werkende elektrische apparaten, CFK houdende ijskasten en diepvriezen, TV’s, computers, GSM’s, … zullen niet meer worden toegelaten.

In deze op het eerste zicht onbruikbare producten, zitten vaak zeer waardevolle grondstoffen verwerkt. Waarom blijven we elektronisch afval exporteren als we weten dat 1 ton PC-schermen 25 gram goud oplevert?

Door de export van hoogwaardig afval, gaan nu veel van deze waardevolle grondstoffen verloren. De toepassing van het nieuwe reglement biedt de lokale industrieën dus veel mogelijkheden. Willen we in Europa een duurzame economie opbouwen, moeten we investeren in gesloten kringlopen. Afval is dé grondstof van de toekomst.