Akkoord over modernisering havenarbeid

​Europese Commissie neemt beter voorbeeld aan Belgisch sociaal overleg

Velen achtten het onmogelijk, maar de kracht van sociaal overleg werd vandaag nog maar eens aangetoond: werkgevers en vertegenwoordigers van de havenarbeiders bereikten een akkoord over de modernisering van een aantal elementen in de organisatie van de havenarbeid. 

Iedereen weet dat het een moeizaam proces geweest is, maar ik wens zowel de werkgevers als de vakbonden te feliciteren voor het feit dat ze zijn blijven praten en zijn blijven geloven in de mogelijkheid om belangrijke stappen vooruit te zetten.   

Het bericht dat de Europese Commissie gestart is met een schriftelijke ingebrekestelling van de Wet Major gaat helemaal in tegen die geest van overleg. In het voorstel van nieuwe havenverordening kiest de Europese Commissie, op voorstel van transportcommissaris Kallas, er zélf voor om afspraken over havenarbeid in Europa te maken via sociaal overleg op Europees niveau. 

Dat diezelfde Kallas nu toch een inbreukprocedure instelt tegen de havenarbeid in België, à la tête du client van één Vlaamse ondernemer die investeert in het land van diezelfde Kallas, is ronduit schandalig. Op die manier sla je elke mogelijkheid tot sociaal overleg de kop in.