VS roept Britten op om Europese Unie niet te verlaten

Philip Gordon, de verantwoordelijke voor Europese Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, heeft het Verenigd Koninkrijk publiekelijk opgeroepen om aan boord van de Europese Unie te blijven. Daarmee verhoogt de regering van president Obama de druk op de Britse premier Cameron. 

Over enkele weken zal het Verenigd Koninkrijk haar nieuwe Europese strategie presenteren. Dat zorgde ervoor dat er de voorbije dagen en weken hevig gespeculeerd werd over de rol van de britten in de Europese Unie. Volgens de Verenigde Staten kan er geen sprake zijn van een Britse exit uit de Europese Unie. 

Onder druk van een aangroeiende eurosceptische publieke opinie heeft Cameron het plan opgevat om de Britse houding ten aanzien van de Europese Unie te heroriënteren. Zo zal het Verenigd Koninkrijk wellicht proberen om een aantal Europese bevoegdheden terug naar Londen te halen. De vraag is nog maar of ook het EU-lidmaatschap van het VK rechtstreeks hiervan zal afhangen. 
 
Dat het Verenigd Koninkrijk het Europese project, dat nog lang niet klaar is, nu willen voltooien door er enkele delen uit te halen is onverantwoord. Misschien moeten we de Britten maar eens definitief voor de keuze plaatsen. Er in of er uit!