Sociaal-democraat wordt nieuwe voorzitter Eurogroep

 De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Daarmee wordt Dijsselbloem het politieke gezicht van de eurozone. Hij vervangt de Luxemburgse Jean-Claude Juncker.  

Dijsselbloem zal de komende twee jaar de vergadering van ministers van Financiën gaan leiden. Die komt maandelijks samen, al lag de frequentie in de voorbije crisisjaren wel wat hoger. Maandagavond verdedigde Dijsselbloem zijn kandidatuur als voorzitter bij zijn collega's van de Eurogroep. Hoewel de Nederlander slechts enkele maanden ervaring als Minister van Financiën in het kabinet Rutte II kan voorleggen, bleek zijn toekomstvisie zijn collega's toch te overtuigen. 

Dijsselbloem - een sociaal-democraat uit één van de stichtende landen van de Europese Unie, maar tevens een groot verdediger van de harde Duitse lijn - ziet zichzelf graag als een bruggenbouwer. Al was zijn aanstelling, zelfs in eigen land, het voer voor een stevige discussie. In Nederland vreesde men immers dat de aanstelling van een Nederlander als voorzitter van de Eurogroep een manier zou zijn om Nederland in het strakke keurslijf van de Europese besparingsstrategie te duwen. 

Dijsselbloem zelf relativeert. "Ik zie me mijn Nederlandse houding niet snel wijzigen, maar mijn rol als voorzitter is wel anders dan die als lid van de Eurogroep."