Snel samenwerken inzake Europees minimumloon, jeugdwerkloosheid en sociale dumping

Ik feliciteer Marianne Thyssen met haar portefeuille in de nieuwe Commissie Juncker. Marianne heeft een pakket uiterst belangrijke bevoegdheden gekregen die overigens allemaal betrekking hebben op thema’s die wij als Europese sociaal-democraten tijdens de verkiezingen hoog op de agenda hadden geplaatst. 

We zijn er van overtuigd dat we intens kunnen samenwerken als het gaat over de invoering van het Europees minimumloon, de strijd tegen de Europese jeugdwerkloosheid én sociale dumping. Het is belangrijk dat de strijd tegen sociale dumping kan aangepakt worden door iemand die afkomstig is uit een van de lidstaten die er zwaar door getroffen wordt.

Ik hoop dat de commissie Juncker snel werk maakt van de 300 miljard beloofde investeringen in de Europese economie en jeugdwerkloosheid als een topprioriteit zal aanpakken. Hoe dat precies zal verlopen met de nieuwe structuur van de commissie, waarbij zeven vice-presidenten, flexibele projectteams van commissarissen aansturen, valt af te wachten. De belangrijkste economische posten zijn immers bij centrum-rechtse kandidaten zijn terecht gekomen. Het blijft dus uitkijken of het Juncker menens is met een ambitieus investeringsprogramma en met een sociaal beleid dat tegemoet komt aan de verlangens van de Europeanen.