Respect voor minderheden in Iran

Het Europees Parlement heeft nogmaals een resolutie aangenomen waarin het de schending van de rechten van minderheden door het Iraanse regime scherp veroordeelt. De directe aanleiding van deze resolutie, waar ik mee aan schreef, zijn enkele schokkende voorvallen.

Zo is er de bezorgdheid over een groep van zes leden van de Arabische Ahwazi-minderheid die nu terechtstaan nadat ze al meer dan een jaar zijn vastgehouden zonder enige aanklacht, of de dood van een Iraans-Koerdische gevangene doordat het gevangenisbestuur hem de nodige medische verzorging onthield.
Etnische minderheden in Iran worden geconfronteerd met systematische discriminatie op economisch, sociaal en cultureel gebied. Door de combinatie van wijdverspreide vervolging van leden van etnische minderheden, een gebrek aan onafhankelijke rechtspraak en het kwistig toewijzen (en uitvoeren) van de doodstraf, is de toestand van minderheden in Iran langzaam onhoudbaar aan het worden.

Het Parlement roept de Commissie dan ook op om effectief gebruik te maken van het nieuwe 'instrument voor democratie en mensenrechten' om de naleving van de mensenrechten in Iran mee te helpen afdwingen. Met dit instrument kan de Commissie financiële steun geven aan organisaties en personen om democratie te bevorderen en mensenrechten en universele vrijheden te beschermen.