Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan Europese Unie

 De Europese Unie heeft maandagmiddag in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Dat gebeurde door een delegatie met drie Europese voorzitters: president Herman van Rompuy van de Europese Raad, José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Martin Schulz van het Europees Parlement.

Het Nobelcomité in Oslo kende de prijs toe, omdat de Unie vrede, welvaart, democratie en respect voor de mensenrechten heeft gebracht in heel Europa. Het is een erkenning voor de waarde en de realisaties van het Europese project, maar tegelijk ook een waarschuwing aan de Europese lidstaten om het Europese project niet te verwaarlozen en de integratie veilig te stellen.

 
Want de Europese Unie is ook een broos project is. Wat het Nobelcomité ons nu zegt is: ‘Herinner waar je vandaan komt, herinner dat Europa geboren is uit een diep verlangen naar vrede en democratie.’ In die zin is deze prijs een enorm belangrijk signaal, waar we alleen maar erg gelukkig mee kunnen zijn.
 
Aansluitend op de overhandiging van de Nobelprijs hield Herman Van Rompuy een verrassende, maar bijzonder mooie dankrede. “Had Europa vrede gekend zonder de Europese Unie? Natuurlijk. Misschien. We zullen het nooit weten. Maar één ding is zeker: het was nooit deze soort vrede geweest. Duurzame vrede, meer dan alleen maar een koud en kil staakt-het-vuren.” Hij sloot af met de trotse woorden: “I’m proud to be a European.” Wel, daar ben ik het volledig mee eens.
 
De volledige speech kan je herbekijken via deze link.