Nieuwe transportcommissaris moet sterke inhoud met ambitie combineren

Na het vertrek van Alenka Bratusek, die als kandidaat Vice-President voor de Energie Unie na haar hoorzitting in het Europees Parlement een negatief advies ontving van de bevoegde commissies, besloot Jean-Claude Juncker zijn Commissie te herschikken. Maros Sefcovic, die eerder met glans slaagde voor zijn hoorzitting als kandidaat-Commissaris voor Transport, zal Bratusek vervangen als Vice-President voor de Energie Unie. Zijn plaats als Commissaris voor Transport zal worden ingenomen door de Sloveense Violeta Bulc. 

De wissel in de Europese Commissie geeft een dubbel gevoel. Dat Bratusek vervangen wordt door een capabele en ambitieuze Vice-President, die reeds eerder als kandidaat-Commissaris bewezen heeft de nodige dossierkennis te bezitten en de gevoeligheden van het Europees Parlement te kennen, is natuurlijk een goede zaak. Tegelijk betekent dat ook een verlies voor het transportbeleid en de daarvoor bevoegde Commissie.

Als sociaaldemocratische fractie willen we dan ook dat de nieuwe transportcommissaris inhoudelijk even sterk en ambitieus is als de vorige. Voor ons moet Bulc daarom voldoen aan volgende voorwaarden. 

1. Een sterk engagement voor een duidelijke sociale agenda in de transportsector

2. Inzetten op investeren in transportinfrastructuur

3. Prioriteit maken van het verminderen van CO2-uitstoot en het ontwikkelen van duurzame stedelijke mobiliteit. 

De uitdagingen op het vlak van het Europese transportbeleid zijn niet gering, vandaar ook de nood aan een Commissaris met een sterke inhoudelijke aanpak en een ambitieuze agenda voor het Europese transportbeleid.

  

Looking for an English version of this text? Click here.