Nieuwe aanslag op de democratie in Oekraine

Ik maak mij grote zorgen over de situatie in Oekraïne, waar de ordediensten in Kiev klaar staan om vanaf 18 uur de betogers desnoods met geweld te verdrijven. In de loop van de dag gebruikte de politiediensten al geweld tegen de betogers, waarbij er vijf doden vielen. Het protest ontstond nadat pro-Europese parlementsleden verhinderd werden om een resolutie in te dienen in het parlement. De resolutie wil de macht van de president inperken door een oudere versie van de grondwet opnieuw te installeren.

Parlementsleden verhinderen om hun werk te doen, bewijst een totaal gebrek aan respect voor de beginselen van de democratie. Het wijst er ook op dat president Viktor Yanukovych vreest dat hij een meerderheid tegen zijn beleid niet meer in de hand kan houden. De positie van Yanukovych is onhoudbaar geworden.

Samen met mijn fractie van de Europese sociaaldemocraten in het Europees parlement vraag ik dan ook dat de president een stap opzij zet om plaats te maken voor een regering van nationale eenheid die vervroegde verkiezingen kan organiseren.