Juncker riskeert dat zijn Commissie teruggefloten wordt bij te weinig vrouwen

Als Jean-Claude Juncker begin volgende week zijn Commissie voorstelt, zou het een schande zijn mocht die minder vrouwen tellen als de afscheidnemende Commissie. Juncker loopt daarmee het risico dat zijn commissie terug naar huis gestuurd wordt.

De kersverse commissievoorzitter bepleitte overigens zelf dat zijn commissie minstens evenveel vrouwen zou tellen als die van zijn voorganger Barroso. Lange tijd circuleerde zelfs het getal 10, terwijl er in de Commissie Barroso slechts 9 vrouwelijke commissarissen zetelen. Maar Juncker lijkt zelfs niet aan 9 vrouwelijke commissarissen te komen. Vandaag brak daarom in het bureau van haar fractie vandaag een lans brak voor correcte genderverhoudingen. Als er sprake is van quota wordt er steeds uitgegaan van ten minste één vrouw op drie. Op 28 commissarissen moet het dus over 9 vrouwen gaan. Dat is eigenlijk het minimum.

Vandaag kan Juncker echter nog maar de namen van 7 vrouwelijke commissarissen voorleggen: Krisalina Georgieva (Bulgarije), Mergrethe Vestager (Denemarken), Federica Mogherini (Italië), Elzbieta Bienkowska (Polen), Alenka Bratusek (Slovenië), Vera Jourova (Tsjechië) en Cecilia Malmstrom (Zweden). “Mogelijk wordt de Roemeense kandidaat nog vervangen, afhankelijk van de portefeuille die het land aangebonden krijgt en dan zou het totaal op 8 komen te liggen, een triest resultaat.”

Ik wijs niet enkel op de verantwoordelijkheid van Juncker, maar vooral op die van de lidstaten, ook van lidstaten waar sociaal-democraten in de regering zitten. Wat we tijdens de vorige legislatuur zagen, lijkt zich te herhalen, namelijk dat de lidstaten louter aan de eigen belangen denken en het Europese belang nauwelijks mee in rekening brengen. In dat verband hekelt ik ook de koehandel in eigen land waar Didier Reynders naar voor wordt geschoven, omwille van een interne Belgische logica, die met Europees beleid niets te maken heeft. Ik krijg het hier in het parlement niet uitgelegd dat de functie van een Europees commissaris deel uitmaakt van een regeringsvorming. Als er dan toch een liberaal Europees commissaris moet worden, kan men me niet wijsmaken dat er geen bekwame vrouwelijke liberalen rondlopen in België.

Bovendien is België het enige van de zes stichtende landen van de Unie dat nog nooit een vrouw heeft aangeduid als kandidaat Europees commissaris. Mocht België dat nu eindelijk wel doen dan zou Juncker wellicht aan zijn 9 vrouwelijke topfuncties kunnen komen.

Beluister hieronder mijn interview met Radio 1 over de aanstelling van een Belgisch Europees Commissaris.