Job Cohen, doe dat goed

Nederland maakt zich op voor de verkiezingen van 9 juni. Ik wens Job Cohen en zijn PvdA alvast alle succes toe. Hij lijkt me de geknipte opvolger voor Wouter Bos. Hij is een gedreven en enthousiaste man, meteen ook het grote verschil met een aantal van zijn concurrenten in de Nederlandse politieke arena.

De ex-burgemeester van Amsterdam is een innemend en inspirerend man. Hij is zeer links, en durft taboes doorbreken en confrontaties aangaan. Dat merk je aan Amsterdam en aan het beleid dat hij daar voerde. Dat heb ik zelf ook gemerkt toen ik hem interviewde voor mijn boek 'Verder dan morgen'. We hadden het over samenlevingsproblemen in Nederland en Vlaanderen, wat zijn de gelijkenissen en wat zijn de verschillen in vorm en aanpak.

Met bijna nóg meer interesse zal ik de verkiezingen in Nederland volgen. Een zwaluw maakt de lente niet, maar de resultaten van de regionale verkiezingen in Frankrijk van afgelopen weekend zijn bemoedigend (de PS van Martine Aubry komt als grootste partij uit de eerste ronde). En met een sterke figuur zoals Cohen zou de kentering bij sociaaldemocraten en socialisten wel eens ingezet kunnen zijn.