Israëlische daad van agressie onaanvaardbaar - persbericht

De aanval van het Israëlische leger op het konvooi van zes schepen dat met 10.000 ton aan hulpgoederen onderweg was naar de Gazastrook, met minstens 10 doden en 30 gewonden als gevolg, wordt door de S&D-fractie zwaar veroordeeld.

Martin Schulz, fractieleider van de S&D in het Europees parlement: "Het gebruik van dodelijk geweld tegen burgers op deze schepen, is onaanvaardbaar. Israël heeft met deze militaire actie, zoals we die op televisie hebben gezien, een grens overschreden.”
 
"We vragen 'safeguards' en dus bescherming voor de mensen die door het Israëlische leger werden meegenomen. De internationale gemeenschap moet haar afkeuring duidelijk laten merken aan het adres van de Israëlische overheid.”
 
Vice-voorzitter van de fractie Véronique de Keyser, verantwoordelijke voor het humanitaire beleid en net terug van een delegatiebezoek aan Gaza, onderschrijft de oproep van haar fractieleider: "We moeten nu eisen dat Israël de blokkade op Gaza opheft. Het dramatische voorval heeft ons tot een 'a point of no return' gebracht."
 
Haar collega Adrian Severin (buitenlands beleid) schaart zich achter de veroordeling. “Een dergelijke daad van agressie zal geen enkele oplossing bieden. Wel integendeel. Het zal de humanitaire tragedies en de onveiligheid van Israëliërs en Palestijnen enkel doen toenemen."

De Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, vraagt Israël om een volledig onderzoek naar de omstandigheden rond het incident. Ashton vraagt ook de onmiddellijke en onvoorwaardelijke doorgang van humanitaire hulp, commerciële goederen en personen van en naar Gaza. Ashton herinnerde eraan dat de Europese Unie de blokkade van de Gazastrook als "onaanvaardbaar en politiek contraproductief" beschouwt.