Grieks voorzitterschap EU gaat van start

Gisteren werd het officiële startschot gegeven voor het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie. Onder veel internationale belangstelling, want de aanhoudende diepe financiële, economische en sociale crisis zorgen ervoor dat het Griekse voorzitterschap met argusogen gevolgd wordt. 

Commissievoorzitter Barroso, die naar Athene was afgereisd voor de openingsceremonie, liet optekenen dat het land volgens hem 'opmerkelijke inspanningen' geleverd had in de strijd tegen de crisis. Tevens riep hij de Griekse om 'het tempo van de besparingen en hervormingen nu niet te vertragen'.

Sinds de start van de crisis werd Griekenland, in ruil voor financiële noodhulp, een extreem streng begrotingsdieet opgelegd. Het tempo waaraan de Griekse samenleving moest besparen op haar eigen sociale weefsel had desastreuse gevolgen. Nog steeds 1 op 4 Grieken is werkloos, de armoede is aan een recordtempo de hoogte in geschoten en nog deze week werd bericht over de lamentabele situatie in de gezondheidszorg. 

Een 200-tal jongeren uit extreemlinkse hoek kwam op straat uit protest tegen het Griekse voorzitterschap en de Europese Unie.