Geen Brits referendum over 'Brexit'

Het Verenigd Koninkrijk veegt de plannen voor een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, de zogenaamde Brexit, van tafel. Al zullen de andere lidstaten volgens Brits premier David Cameron wel akkoord moeten gaan met een andere relatie tussen Londen en Brussel. 

Cameron kreeg de voorbije week tonnen kritiek te slikken nadat hij had aangekondigd het Britse lidmaatschap in een referendum voor te willen leggen aan de Britse bevolking. Ed Miliband, de oppositieleider van Labour, noemde de plannen van de Britse premier ongeloofelijk gevaarlijk. Ook verschillende Britse bedrijfsleiders, Duitsland en de Verenigde Staten keurden het referendum af. 

Toch moet er volgens Cameron iets veranderen in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er op dit moment te veel inmenging en daar moet dringend verandering in komen. Dat de Britse regering haar anti-Europese toon de laatste weken heeft verhard, is deels te wijten aan de groeiende populariteit aan het stijgende succes van de hevige anti-Europese UK Independence Party, de partij van Europees parlementslid Nigel Farage. 

Later deze week zal Cameron in Nederland een speech geven over de nieuwe Europese strategie van de Britse regering. Later deze maand volgt er in Berlijn een toespraak over de Europese Unie. Het wordt afwachten wat dit gewijzigd beleid zal inhouden.