Eurosceptische partij haalt bijna kwart van de stemmen in Verenigd Koninkrijk

 De UK Independence Party (UKIP) heeft bij de regionale bijna een kwart van de stemmen behaald. Daarmee boekt de partij van Europees Parlementslid Nigel Farage, in ons land vooral bekend voor zijn harde uitspraken over Herman Van Rompuy, een historische overwinning. 

De harde bezuinigingen, onstlagen in de openbare sector, het verlagen van uitkeringen en het gevoel dat het land leeft onder het juk van de Europese Unie worden vooral genoemd als de redenen waarom de Britse kiezer deze keer voor UKIP kozen. Op zich niet zo verwonderlijk, want ook bij het Griekse Syriza en de Italiaanse beweging van Beppe Grillo lagen deze oorzaken mee aan de basis van een - al dan niet onverwachte - verkiezingsoverwinning. 

Bovendien is het Verenigd Koninkrijk van oudsher een pak eurokritischer dan de andere lidstaten van de Europese Unie. Die eurosceptische houding dateert al van de tijd dat Margeret Thatcher nog aan de Europese onderhandelingstafel schoof en raakt vandaag de dag nog steeds een gevoelige snaar bij een deel van de Britse bevolking. 

De overwinning van UKIP is echter minder goed nieuws voor Brits premier David Cameron. Ondanks zijn pogingen om het tij te keren en de conservatievere en ontevreden Tory-kiezer aan boord te houden, zit zijn partij in de hoek waar de klappen vallen. De druk op Cameron wordt er niet minder om en dan is het nog maar zeer de vraag wat dat zal betekenen voor politiek op het Europese niveau.