Europese Sociaaldemocraten feliciteren Barroso met ontwaken uit vijfjarige besparingscoma

 Wij zijn uitzonderlijk blij dat Europees Commissievoorzitter Barroso eindelijk is ontwaakt uit zijn vijf jaar durende besparingscoma. Hij liet deze week immers optekenen dat het Europese besparingsbeleid contraproductief is. In de Financial Times zei Barroso dat het Europese besparingsbeleid zijn limieten heeft bereikt. Recente cijfers van Eurostat tonen ook aan dat de schulden van de lidstaten pijlsnel stijgen, ondanks de nooit geziene besparingen en belastingverhogingen. Ik verwijs daarbij naar de stijgende schuld in Ierland, Spanje en Portugal, landen die het mes drastisch gezet hebben in hun begrotingen.

Al jaren zeggen de Europese sociaaldemocraten, samen met de belangrijkste economen ter wereld, dat het bijna fundamentalistische besparingsbeleid van de Europese Unie meer kwaad dan goed doet. Het is weliswaar nodig om de overheidsbudgetten op orde te krijgen, maar dat kan ook aan een veel gematigder besparingstempo en door evenwichtigere maatregelen te nemen die ook investeringen toelaten. De manier waarop de conservatieve meerderheid in Europa alles op alles heeft gezet om de lidstaten op dieet te zetten, is een louter liberale, ideologische oefening geweest om de overheden terug te dringen en sociale dienstverlening af te bouwen. Met het herstel van de reële economie had het niets te maken. Integendeel; de reële economie én de bevolking hebben geleden onder de besparingsmaatregelen. 

Nu heeft Barroso, na vijf jaar crisis, eindelijk toegegeven dat rabiaat besparen noch effectief, noch sociaal leefbaar is. Daarmee toont de voorzitter van de Europese Commissie dat hij eindelijk luistert naar de protesten van de Europese bevolking, die dagelijks geconfronteerd wordt met dat hardvochtige besparingsbeleid. In Griekenland, Spanje Portugal en enkele andere lidstaten kan je vandaag de harde realiteit van het Europese besparingsbeleid zien. Het is nu tijd voor een beleid dat evenwichtiger is en mensen toelaat waardig te leven. Wij roepen de Europese Commissie dan ook op om niet nog eens vijf jaar te wachten alvorens lessen te trekken uit de vaststelling dat een rabiaat besparingsbeleid Europa de dieperik in jaagt.