Europese sociaal-democraten zetten Facebook, AB Inbev, IKEA en Coca Cola op zwarte lijst

De fractie van Europese sociaal-democraten praat niet meer met multinationals zoals AB Inbev, Facebook, Coca Cola, Amazon of IKEA. Al die bedrijven hebben hun medewerking geweigerd aan de commissie die belastingrulings in de EU onderzoekt. Wie niet meewerkt, moet ook van ons niet verwachten dat we nog luisteren naar hun bekommernissen en daarom hebben we die bedrijven op een zwarte lijst gezet

De beslissing houdt verband met de werkzaamheden van de tijdelijke commissie TAXE, die ruim een jaar geleden werd opgericht naar aanleiding van de Luxeaks affaire, waaruit bleek dat Luxemburg honderden gunstige belastingregelingen had getroffen met buitenlandse multinationals.  De tijdelijke commissie onderzoekt nu alle belastingrulings tussen lidstaten en het bedrijfsleven. Maar de commissie boekt te weinig vooruitgang in het onderzoek naar belastingrulings of het voorstellen van hervormingen. Wij willen dat er een eerlijk systeem komt om multinationals in Europa belastingen te laten betalen. Betrokken bedrijven die elke medewerking weigeren, gedragen zich respectloos ten opzichte van een democratisch verkozen instelling.

De weigering van multinationals om te antwoorden op vragen van de commissie is een doorn in het oog van onze fractie. Daarom werd besloten dat zowel parlementsleden als personeel van de sociaal-democratische fractie S&D geen contact meer zullen hebben met de betrokken bedrijven.”

De betrokken bedrijven hebben inmiddels van de commissie een nieuwe uitnodiging ontvangen om te verschijnen op 16 november.

De volledige lijst van bedrijven die geweerd worden door de sociaal-democratische fractie vindt u hier.